Skype a declarat că a fost mereu deschis în ceea ce priveşte filtrarea datelor de către partenerii chinezi, dar că a fost preocupat de breşele din securitatea site-ului. Cercetătorii canadieni, au afirmat că au descoperit un sistem de supraveghere de proporţii imense, care a interceptat şi a depozitat mesajele trimise prin intermediul serviciului de telefonie online şi de trimitere de mesaje.
Baza de date conţine mai mult de 150.000 de mesaje, care includ cuvinte precum ?democraţie? şi ?Tibet? şi fraze în legătură cu liderul spiritual, Falun ong. ?Aceste mesaje, alături de milioane de înregistrări, ce conţin informaţii personale, sunt stocate pe un server nesecurizat accesibil online.?, se afirmă într-un raport al Citizen Lab, sugestiv intitulat ?Încredere încălcată?.
Folosind doar un username, pot fi identificate toate persoanele care au dat sau care au primit mesaj de pe acel cont. Serviciul Skype funcţionează în China sub numele de Tom - Skype, o societate mixtă formată din siteul american de licitaţie, eBay şi compania chineză Tom - online. Cercetătorii canadieni sunt convinşi că această companie chineză, Tom ?se angajează într-o lungă companie de supraveghere cu puţin respect pentru securitatea şi intimitatea utilizatorilor Skype?.
Întrebat de către cercetătorii care au descoperit baza de date până la ce nivel cooperau Tom - online şi Skype cu guvernul chinez în monitorizarea comunicaţiilor, Josh Silverman, preşedintele companiei Skype, a declarat că acţiunea de monitorizare a Chinei era un lucru ştiut de ambele părţi şi că Tom - online ?a demarat această acţiune pentru a întruni legile şi procedurile locale?. ?Aceste proceduri privesc supravegherea şi blocarea mesajelor instant care conţineau anumite cuvinte considerate ofensatoare de către autorităţile chinezeşti?, a adăugat el.
Silverman a spus că politica Tom - online a fost aceea de a blocare anumitor mesaje, care erau şterse ulterior. El a adăugat că va investiga modul în care s-a schimbat politica pentru a permite companiei să stocheze aceste mesaje.
Deşi internetul este folosit la scară largă în China, autorităţile i-au prevenit pe cetateni sa nu acceseze siteuri care sunt considerate sensibile politic. Google, Microsoft si Yahoo, companii de internet din vest, au fost criticate de catre grupurile ce militeaza pentru drepturile omului pentru ca s-au adaptat la regulile stricte ale Chinei.
Antena3.ro