ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Dacă anii trecuţi era cel mai important eveniment IT&C din ţară, la Computers & Electronics Romanian Fair 2009 (CERF) de anul acesta cam bate vântul. De ce? Pentru că expoziţia a fost dedicată exclusiv componentei B2B (Business to Business). În plus, potrivit declaraţiilor lui Dan Voicu, directorul general al Expotek - organizatorul evenimentului, de vină ar fi şi criza financiară care a lovit industria IT&C din întreaga lume.
?Scăderea dramatică a industriei IT&C este principalul motiv pentru care am decis să redefinim structura CERF de anul acesta. CERF va creşte direct proportional cu piaţa de retail IT&C şi va rămâne locul în care se vor putea testa cele mai noi produse şi servicii", a declarat Dan Voicu înaintea deschiderii CERF 2009.
Nu se ştie câţi din cei 3.000 - 3.500 de vizitatori - cifra la care se aşteptau organizatorii - au trecut sau vor trece pragul expoziţiei până la final. Cert este că joi, 4 iunie, adică a doua zi a evenimentului, erau destul de puţini oameni. Mult mai puţini faţă de ceilalţi ani. Chiar şi spaţiul de expunere este mai mic decât în trecut.
Unul dintre expozanţi, reprezentantul unei companii de renume pe piaţa IT&C, a declarat că ?azi mai e cum mai e dar ieri (miercuri, prima zi a CERF, n.r.) a fost chiar pustiu?.
Probabil cea mai dezolantă imagine din întreaga expoziţie era chiar la standul Microsoft, unul dintre expozanţii cu care se lăuda CERF anul acesta. O tânără juca plictisită table virtuale şi a declarat că nu ea este cea care se ocupă de stand, doar ţine locul celor care ar trebui să fie acolo. Microsoft ia parte la CERF 2009 după 10 ani de absenţă.
Alţi expozanţi însă, precum cei de la Kaspersky, Dell şi IP Brick, au fost la datorie, în jurul standului lor fiind mai tot timpul oameni. Compania Dell este prezentă la expoziţie pentru prima oară în istoria CERF.
Ce a adus nou Kaspersky Lab la ediţia 2009 a CERFMobile Security 8.0 este principala noutate de la Kaspersky Lab. Lansat cu doar o zi înainte de a începe CERF 2009, Mobile Security 8.0 reprezintă un pachet de soluţii de protecţie a telefoanelor de tip smartphone împotriva ameninţărilor informatice, a pierderii datelor personale sau a tentativelor de furt al terminalului.
Noul Kaspersky Mobile Security oferă un nivel de protecţie ridicat împotriva viruşilor pentru smartphone-uri. În plus, opţiuni precum SMS Find pot localiza un telefon furat (dacă include suport GPS) prin trimiterea către acesta a unui mesaj text cu parolă. Proprietarul dispozitivului mobil primeşte apoi un link către Google Maps, afişând coordonatele de identificare a poziţiei telefonului.
Modulul Anti-Theft permite proprietarului unui smartphone pierdut sau furat să blocheze de la distanţă accesul la acesta sau să şteargă toate informaţiile personale din memorie. În situaţia în care cartela SIM este înlocuită, funcţia SIM Watch a Kaspersky Mobile Security va trimite către proprietar un mesaj ascuns cu noul număr de telefon. Această opţiune asigură blocarea sau ştergerea memoriei telefonului indiferent de circumstanţe şi, mai mult de atât, noul număr poate fi utilizat pentru localizarea smartphone-ului şi înapoierea lui către utilizatorul de drept.
Kaspersky Mobile Security 8 include şi un modul Anti-spam îmbunătăţit. Filtrul de protecţie poate fi utilizat atât pentru blocarea mesajelor email sau SMS nedorite, dar şi a apelurilor telefonice. În, acelaşi timp Mobile Security poate funcţiona în mod whitelist (acceptarea apelurilor şi mesajelor din partea unei liste limitate de contacte) sau blacklist (acceptarea mesajelor şi apelurilor de la toate contactele, mai puţin cele din blacklist).
Modulul antivirus include unul dintre cele mai eficiente motoare de scanare disponibile pentru protecţia smartphone-urilor. Acesta poate fi utilizat pentru scanarea automată a tuturor datelor care intră în telefon sau pentru scanarea on-demand a dispozitivului. Toate aplicaţiile suspecte pot fi şterse sau blocate în carantină. Pentru funcţionarea eficientă a motorului de scanare antivirus este recomandată actualizarea permanentă a bazelor de date cu semnături prin intermediul sincronizării cu un PC sau conectării la internet a smartphone-ului.
Firewall-ul integrat din Kaspersky Mobile Security 8 previne atacurile hackerilor sau pătrunderea viruşilor prin intermediul conexiunilor Bluetooth sau Wi-Fi.
Noua aplicaţie produsă de Kaspersky Lab este compatibilă cu următoarele sisteme de operare pentru smartphone-uri: Symbian OS 9.1, 9.2, 9.3 şi Windows Mobile 5.0, 6.0 şi 6.1.
Revenind la CERF 2009, printre cele 40 de companii care participă la expoziţie se numără Dell, EMC, Microsoft, IBM, Romsym Data, Maguay şi Concept Electronics.
Ansamblul de standuri unde expun 19 companii taiwaneze nu s-a bucurat de succesul aşteptat de organizatori, acolo fiind parcă cei mai puţini vizitatori. Asta poate şi din cauză că expozanţii, în marea lor majoritate asiatici, ştiu doar limba engleză. Sau poate că produsele expuse nu sunt ceea ce aşteptau în mod obişnuit vizitatorii de la asiatici.
Nu în ultimul rând, pe parcursul celor trei zile ale CERF 2009 se vor desfăşura o serie de conferinţe B2B pe cele mai interesante teme ale momentului: soluţii pentru administraţia publică şi educaţie, optimizarea cheltuielilor din cadrul companiilor, soluţii de securitate.
CERF 2009 se desfăşoară în perioada 3-5 iunie, la Romexpo, pavilionul 15, iar intrarea costă 30 de lei.
Text:
Florin Tulbure, Antena3.ro