Cercetătorii britanici au reuşit să creeze un nou tip de bandaj "inteligent", care începe să ilumineze pe măsură ce eliberează nanocapsule cu antibiotice în plăgi şi arsuri, împiedicând astfel declanşarea infecţiilor, informează dailymail.co.uk.
Noul tip de bandaj "inteligent" este impregnat cu nanocapsule cu antibiotice, activate de prezenţa în răni şi arsuri a bacteriilor, permiţând tratarea infecţiilor înainte ca acestea să se agraveze.
Bandajul inteligent îşi schimbă culoarea pe măsură ce eliberează antibioticele în piele, alertându-i astfel pe medici de prezenţa infecţiei în acea zonă.
Potrivit cercetătorilor de la Bath University, autorii acestei invenţii, noua tehnologie reprezintă un pas important făcut de oamenii de ştiinţă pentru recuperarea pacienţilor cu arsuri severe, în special a copiilor, ale căror infecţii pot conduce la instalarea şocului toxic, o afecţiune potenţial mortală.
Bandajul "inteligent" poate fi utilizat şi pentru tratarea arsurilor mai puţin grave, a ulcerelor şi a rănilor suferite de soldaţi pe câmpul de luptă.
Pielea oamenilor este acoperită în mod normal de miliarde de bacterii "prietenoase" de care acest organ al corpului are nevoie pentru a-şi menţine o stare bună de sănătate. Bandajul se activează doar atunci când bacteriile agresive, cauzatoare de infecţii, produc anumite toxine ce sparg nanocapsulele conţinând antibiotice şi coloranţi. În acest fel, antibioticele sunt eliberate doar când este nevoie, reducând astfel riscul de apariţie a unor bacterii rezistente la aceste medicamente.
Bandajele Bacteriosafe conţin capsule de dimensiuni subatomice - a milioana parte dintr-un milimetru -, urmând a face parte dintr-un vast studiu clinic care se va întinde pe durata a trei ani, înainte de a putea fi comercializate pe piaţa medicală europeană.
Foto: howstuffworks.com
Antena3.ro