Un specialist al companiei ruse susţine că o primă analiză a demonstrat că cele două programe nu sunt legate între ele.
"Dar s-a dovedit că ne-am înşelat", a declarat el."Cercetările noastre au dezvăluit unele informaţii care schimbă complet modul în care credeam că Stuxnet a fost creat şi legăturile sale cu Flame", a adăugat el.
Flame ar fi predecesorul Stuxnet, creat în 2009, a continuat Gostev. "Codul Stuxnet foloseşte o structură de programare concepută pe Flame şi probabil dezvoltată specific pentru a funcţiona cu Stuxnet", a explicat el.
Acest lucru sugerează existenţa "a două echipe de programatori independenţi", conectate între ele şi care "au lucrat fiecare pe platforma ei din 2007-2008 până mai târziu", a adăugat el, precizând că Flame ar putea data din vara lui 2008.
Johannes Ullrich, un expert de la o companie americană de formare în securitate informatică, SANS Technology Institute, apreciază totuşi că legătura între cei doi viruşi nu este atât de evidentă.
"Continui să cred că Flame nu a fost elaborat de acelaşi grup sau acelaşi individ ca Stuxnet"."Dar acest lucru nu vrea să însemne că cele două grupuri nu s-au coordonat sau că nu au partajat liniile programului", a adăugat el.
"Codurile celor doi viruşi ar putea fi scrise de doi protagonişti diferiţi care lucrează pentru acelaşi guvern şi care, în consecinţă, au avut acces la resurse comune", afirmă Ullrich.
Flame a fost depistat în mai multe regiuni din lume, în special în Orientul Mijlociu, Europa, America de Nord şi Asia-Pacific, Iranul fiind prima ţară vizată de atacuri.
Ministrul israelian al Afacerilor Strategice Moshe Yaalon a justificat recent recursul la puternicul virus informatic pentru a contracara ameninţarea nucleară iraniană, alimentând speculaţiile privind o posibilă implicare a Israelului în acest program informatic.
Flame există de patru ani, dar a fost identificat abia la sfârşitul lui mai de Kaspersky, care a remarcat că specificitatea acestui virus folosit în scopuri de "spionaj cibernetic" este aşa de mare încât presupune implicarea unui stat.