Românii care au dezvăluit cel mai amplu atac cibernetic din istorie spun că reţeaua care a furat timp de cinci ani date esenţiale din mai multe ţări a fost compusă din zeci de hackeri. Pe 14 ianuarie 2013, o companie de securitate informatică a anunţat oprirea unui atac cibernetic de mari dimensiuni, care a vizat instituţii guvernamentale şi companii din domeniul resurselor naturale din mai multe ţări, în special din fostul bloc comunist, inclusiv din România.
La o lună de la anunţ, Octombrie roşu, cum a fost denumit atacul informatic, s-a încheiat. Însă cei aflaţi în spatele său sunt de negăsit.
Echipa de hackeri a infectat peste 350 de calculatoare, iar specialiştii spun că acesta este doar vârful icebergului. În ultimii 3 ani au fost descoperite cinci instrumente de spionaj cibernetic similare lui Octombrie Roşu. Românii care au făcut parte din echipa care a blocat atacul spun că cel mai probabil hackerii nu erau susţinuţi de vreun guvern, iar scopul culegerii de informaţii a fost, probabil, vânzarea către clienţi interesaţi.
În România, hackerii au sustras informatii referitoare la zacamintele de gaz din Marea Neagra. Institutiile care au fost atacate nu au fost facute publice de autoritati.