Antena 3 CNN High Tech Cea mai importantă reţea mondială de calculatoare piratate, neutralizată de Garda Civilă spaniolă şi FBI

Cea mai importantă reţea mondială de calculatoare piratate, neutralizată de Garda Civilă spaniolă şi FBI

Cea mai importantă reţea mondială de calculatoare piratate, neutralizată de Garda Civilă spaniolă şi FBI
03 Mar 2010   •   18:29

Cea mai importantă reţea mondială de calculatoare piratate, cu peste 13 milioane de astfel de computere, a fost neutralizată de Garda Civilă spaniolă, în colaborare cu FBI, anunţă AFP, care citează autorităţile din Spania. Au fost arestaţi trei spanioli care conduceau reţeaua Mariposa (fluture, n.r.).

Aşa numitele ?calculatoare controlate? se aflau în peste 190 de ţări şi erau controlate de infractorii care au dezvoltat această reţea. Prin intermediul ei puteau intra în posesia datelor personale ale posesorilor calculatoarelor, îndeosebi date bancare sau puteau trimite spam-uri (e-mail-uri nesolicitate).

Calculatoarele nu aparţineau doar persoanelor fizice ci şi unor întreprinderi private şi instituţii publice.

Garda Civilă a descoperit, pe calculatorul conducătorului acestei reţele, informaţii care aparţineau unui număr de 800.000 de utilizatori. Arestat în februarie în Ţara Bascilor (nordul Spaniei), conducătorul reţelei îşi câştiga existenţa de pe urma calculatoarelor ?sclave?, prin închirierea acestora unro alte persoane care le utilizau la infracţiuni.

?Am fost norocoşi deoarece reţeaua nu a intrat în posesia unor persoane care să fie conţtiente de potenţialul lor infracţional?, a declarat Juan Salom, comandantul Gărzii Civile şi cel care a coordonat ancheta, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Madrid.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: hacker FBI
Citește mai multe din High Tech
» Vezi toate știrile din High Tech
Cele mai noi știri
Parteneri
x close