Antena 3 CNN High Tech Ce sunt înşelătoriile şi provocările de pe Facebook, WhatsApp şi TikTok şi cum funcţionează. De ce unele sunt foarte periculoase

Ce sunt înşelătoriile şi provocările de pe Facebook, WhatsApp şi TikTok şi cum funcţionează. De ce unele sunt foarte periculoase

V.M.
3 minute de citit Publicat la 12:37 16 Dec 2024 Modificat la 12:44 16 Dec 2024
reţele sociale
Ce sunt înşelătoriile şi provocările de pe Facebook, YouTube, WhatsApp şi TikTok şi cum funcţionează. De ce unele foarte periculoase. Sursa foto: Getty Images

Există peste 5,2 miliarde de persoane din toată lumea care folosesc reţelele de socializare, reprezentând peste 68% din populaţia globului, potrivit unei analize Kepios.

Accesul unui număr tot mai mare de persoane la internet şi implicit reţelele sociale aduce, pe lângă beneficii, şi dezavantaje care îşi fac resimţite efectele de la nivelul unei persoane până la grupuri de oameni sau chiar mulţimi. 

În timp, pe reţelele sociale au apărut diverse înşelătorii, prin intermediul cărora sunt urmărite resursele financiare ale utilizatorilor, dar şi "provocări", atragătoare pentru copii şi tineri, şi prin care cei care le lansează urmăresc faima, fără să ţină neapărat cont dacă "provocările" lansate pot duce la rănirea celor care le încearcă.

Înşelătorii online pe reţelele sociale din România

În mediul online din România există tentative de înşelătorii, derulate prin aproape toate reţelele sociale.

În cazul Facebook şi YouTube, există postari sau reclame care folosesc imaginea unor persoane cunoscute şi care, la clic, deschid pagini de browser unde utilizatorii sunt îndemnaţi sau păcăliţi să acceseze anumite linkuri unde li se va cere să-şi introducă datele personale sau bancare. De obicei acesta pagini imită paginile unor publicaţii cunoscute din România şi reproduc fidel orice detaliu, de la layout la font.

Este folosită şi reţeaua de comunicare WhatsApp pentru tentative de înşelătorii, de obicei persoanele vizate fiind abordate prin mesaje înşelătoare care conţin linkuri sau chiar prin apeluri telefonice prin aplicaţie, venite din afara ţării.

În cazul reţelei sociale TikTok, predomină "provocările".

Ce sunt provocările pe TikTok

Provocările pe TikTok sunt clipuri video prin care utilizatorii reţelei sunt îndemnaţi şi uneori convinşi să încerce un anumit exerciţiu, de obicei fizic, care poate fi foarte periculos şi poate duce la răni grave.

Aceste "provocări" sunt lansate de obicei de persoane care încearcă să pornească un trend şi să îşi facă provocarea recunoscută la nivel local sau internaţional, unii încercând şi să dobândească faimă la rândul lor prin asociere.

Cum funcţionează o provocare

Potrivit site-ului TikTok, provocările online implică, de obicei, oameni care se înregistrează făcând ceva dificil și care apoi distribuie online filmarea respectivă pentru a-i încuraja pe alții să facă la fel. Provocările sunt interzise de regulamentul reţelei sociale, iar aceasta susţine că investighează rapoartele despre provocările. 

Cu toate acestea, aceste provocări tot ajung să se propage în rândul utilizatorilor, iar unele pot provoca răni grav.

Provocări periculoase care pun în pericol sănătatea copiilor

În ultimii ani au existat provocări care presupuneau lovituri, mâncatul de alimente care pot fi periculoase, pierderea cunoştinţei, luare unei supradoze de pastile, inhalarea vaporilor periculoşi şi altele.

Recent, în România, s-a viralizat o provocare pe Tiktok care a dus la un număr mare de răniri în rândul tinerilor: în imagini distribuite pe Tik Tok se văd tineri care sar în timp ce alți doi trebuie să îi prindă, ceea ce de multe ori nu se întâmplă, așa că cel care sare cade cu pieptul pe podea și se rănește.

Tot mai mulţi tineri au ajuns la spital cu fracturi grave, la începutul lunii decembrie, după ce au încercat noua provocare. La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală într-o singură zi au ajuns 20 de tineri răniți. Medicii atrag atenția că fenomenul se extinde și fac apel către copii să nu se expună pericolului prin astfel de încercări.

"La început erau pacienți doar din București, dar ulterior au apărut și din ale județe. Fenomenul se extinde așa că facem apel, atragem atenția asupra pericolului acestei încercări, copiii să nu participe, să se protejeze, deoarece consecințele sunt grave. Copiii au povestit, au filmulețele pe telefon. Nu ne-a venit să credem când le-am văzut. E frustrant când lucruri despre care crezi că e de bun simț să nu se întâmple se întâmplă totuși", a declarat Alexandru Ulici, managerul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din București.

×
x close