Antena 3 CNN High Tech Calculatorul se mişcă greu? Câteva sfaturi pentru a-l transforma într-o ”rachetă”

Calculatorul se mişcă greu? Câteva sfaturi pentru a-l transforma într-o ”rachetă”

2 minute de citit Publicat la 16:28 03 Noi 2011 Modificat la 16:28 03 Noi 2011
Calculatorul se mişcă greu? Câteva sfaturi pentru a-l transforma într-o ”rachetă”
Foto: tomypc.net
Computerele lente ne enervează pe toți, însă există câteva modalități de a-ți transforma partenerul electronic de lucru / joacă într-unul super rapid, fie el nou sau vechi de patru ani. De aceea, specialiștii recomandă câteva mici trucuri prin care un computer vechi poate ajunge să țină pasul cu cele recente. Mai jos, cateva sfaturi in acest sens:

1. Rulează doar programele esențiale

Cel mai simplu și eficient lucru care poate fi pus în practică este oprirea oricărei aplicații inutile în acel moment. Spre exemplu, dacă lucrezi în Excel, este foarte probabil să nu ai nevoie în același timp și de Word. Această măsură are și alte beneficii – ajută la concentrarea pe un singur lucru, eficientizând munca. Aplicațiile care nu vor să se închidă pot fi forțate să o facă din Task Manager / Processes, după comanda Ctrl+Alt+Del.
De asemenea, la pornirea calculatorului, acesta rulează o serie de programe, unele necesare, care țin de Windows, altele inutile. Cele din urmă pot fi oprite de la încărcare destul de simplu – Properties la programul respectiv sau in Windows si debifarea casutei ”Launch when Windows starts”, iar programul nu va mai rula la startup. Atenție însă, nu debifați opțiunea la programele pe care nu le recunoașteți, altfel e posibil să apară erori grave în sistem.

2. Navigarea pe internet
Cele mai populare browsere web din acest moment (Firefox, Chrome si Internet Explorer) nu ajută doar la navigarea pe internet. În prezent oferă o mulțime de extensii și add-on-uri care par că fac viața mai ușoară utilizatorului, dar dăunează vitezei computerului, acestea având nevoie de resurse suplimentare. Ele pot fi dezactivate pentru a mări viteza calculatorului. Procesul diferă de la browser la browser: la IE și Firefox – click pe Tools > Add-ons sau Manage Add-ons și apoi urmează dezactivarea add-on-urilor care nu sunt necesare / folosite.

3. Programarea scan-urilor efectuate de antivirus
Pentru a fi sigure că nu se aleg cu un virus, sau din exces de zel, multe persoane programează o scanare zilnică a computerului. Această scanare oferă ceva mai multă siguranță, însă afectează serios viteza computerului. Cel mai bine este ca aceste scanări complete ale computerului să fie efectuate atunci când calculatorul este folosit cel mai puțin.

4. Adaugă memorie RAM
Dacă tot ceea ce este enumerat mai sus nu funcționează, iar calculatorul se mișcă în continuare greu, ultima soluție este îmbunătățirea memoriei RAM. Aceasta funcționează ca o memorie pe termen scurt a unei persoane, stocând temporar informațiile necesare unui program pentru a rula. Atenție însă la modelul de memorie RAM pe care o alegi, diferă de la un computer la altul, în funcție de configurație.

Toate aceste lucruri vi se par cunoscute? Atunci poate că e momentul să le și aplicați :)

×
x close