Antena 3 CNN High Tech Un câine robot, chemat să monitorizeze starea lucrărilor și siguranța sitului arheologic Pompei

Un câine robot, chemat să monitorizeze starea lucrărilor și siguranța sitului arheologic Pompei

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 22:12 28 Mar 2022 Modificat la 22:35 28 Mar 2022
Spot, c?ine robot
Un câine robot, chemat să monitorizeze starea lucrărilor și siguranța sitului arheologic Pompeii Sursa foto: Facebook/ Pompeii - Parco Archeologico

Un robot cu patru picioare numit Spot a fost trimis la plimbare în jurul ruinelor vechiului Pompei, pentru a identifica problemele structurale și de siguranță. El poate intra în subteran pentru a inspecta tunelurile săpate de hoții de relicve.

Robotul asemănător unui câine este cel mai recent dintr-o serie de tehnologii utilizate ca parte a unui proiect mai amplu pentru a gestiona mai bine parcul arheologic din 2013, când Unesco a amenințat că va adăuga Pompei pe o listă a siturilor de patrimoniu mondial aflate în pericol, dacă autoritățile italiene nu îmbunătățesc conservarea.

Spot, realizat de Boston Dynamics, cu sediul în SUA, este capabil să inspecteze chiar și cele mai mici spații în timp ce ”strânge și înregistrează date utile pentru studiul și planificarea intervențiilor”.

Scopul este de a ”îmbunătăți atât calitatea monitorizării zonelor existente, cât și de a aprofunda cunoștințele despre stadiul de desfășurare a lucrărilor în zonele aflate în curs de recuperare sau restaurare și, prin aceasta, de a gestiona siguranța șantierului, precum și cea a muncitorilor”.

Până la apariția robotului, nu fusese dezvoltată nicio tehnologie de acest fel pentru siturile arheologice, potrivit lui Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic Pompei. Autoritățile parcului au experimentat, de asemenea, un scaner laser zburător capabil să efectueze scanări 3D pe amplasamentul de 66 de hectare.

”Progresele tehnologice din lumea roboticii, sub forma inteligenței artificiale și a sistemelor autonome, au produs soluții și inovații asociate de obicei cu lumea industrială și de producție, dar care până acum nu și-au găsit aplicație în siturile arheologice din cauza eterogenității condițiilor de mediu și dimensiunii sitului”, a spus Zuchtriegel, potrivit The Guardian.

Spot va fi, de asemenea, testat pentru a fi folosit în tunelurile subterane realizate de hoții de relicve, care ani de zile au făcut avere săpând drumuri în ruine și furând diverse obiecte pentru a le vinde traficanților de artă din întreaga lume. Hoții au avut mai puțin succes din 2012, când poliția Italiei a intensificat reprimarea criminalității culturale, deși tuneluri sunt încă găsite în zona din jurul Pompei.

”Adesea, condițiile de siguranță din tunelurile săpate de hoți de morminte sunt extrem de precare și, prin urmare, utilizarea unui robot ar putea semnifica o descoperire care ne-ar permite să procedăm cu o viteză mai mare și în siguranță totală”, a spus Zuchtriegel.

×
x close