Antena 3 CNN High Tech Avionul solar a trecut primul test de zbor (VIDEO)

Avionul solar a trecut primul test de zbor (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 13:09 04 Dec 2009 Modificat la 13:09 04 Dec 2009
Avionul solar a trecut primul test de zbor (VIDEO)
Solar Impulse HB-SIA, primul avion proiectat să zboare ziua şi noaptea doar cu energie solară, fără a utiliza combustibil fosil, s-a ridicat pentru prima oară de la sol joi, au anunţat cei care stau în spatele proiectului, Bertrand Piccard şi Andre Borschberg, citaţi de news.cnet.com. Avionul solar a decolat de la aeroportul Dubendorf, de lângă Zurich, în Elveţia, a zburat la un metru de sol şi a aterizat cu succes după ce a parcurs 350 de metri.

Echipa care a lucrat din greu la avion în ultimele luni s-a bucurat de succesul înregistrat. După ce a trecut toate testele de dinaintea zborului, pilotul Markus Scherdel a primit undă verde pentru a decola în cadrul primului zbor de încercare.

PRIMUL ZBOR AL AVIONULUI SOLAR IMPULSE


Avionul solar a apărut după ani de cercetări, teste şi o muncă intensă depusă de echipa de proiectanţi şi de cei care l-au construit. ?Acesta este punctul culminant al celor şase ani de muncă asiduă, depusă de o experimentată echipă de profesionişti. Acest prim zbor încheie cu succes prima fază a proiectului avionului Solar Impulse, confirmând alegerile tehnice pe care le-am făcut?, a declarat Borschberg.





În primul zbor, panourile solare ale lui Solar Impulse nu au fost conectate sau utilizate. În urma rezultatului pozitiv al testului, avionul va fi demontat şi mutat la două ore distanţă, la aeroportul Payerne. La începutul anului viitor, echipa intenţionează să lanseze Impulse într-un prim zbor de test cu panourile solare, mărind progresiv distanţa de fiecare dată când aparatul este pregătit pentru a zbura şi noaptea utilizând doar energia solară stocată.

Cu toate că Impulse este la fel de lat ca şi un Boeing 747, el cântăreşte doar 1.7 tone. Cele 12.000 de celule solare montate pe aripi sunt proiectate pentru a oferi energie celor patru motoare electrice. De asemenea, panourile solare încarcă acumulatorii avionului ziua, permiţându-i astfel să zboare şi noaptea.



?De aproape 10 ani am visat la un avion solar care să poată zbura atât ziua cât şi noaptea, fără a folosi combustibil fosil, şi să promovez astfel energia curată, regenerabilă. [...] Însă mai avem de parcurs o călătorie lungă şi dificilă. Este cale lungă de la aceste teste până la un zbor în jurul Pământului?, a declarat Bertrand Piccard.

Antena3.ro

×
TOP articole
x close