Automatul pentru reciclarea telefoanelor vechi a devenit realitate. O companie din California a dezvoltat un aparat la care se pot returna telefoanele mobile folosite în schimbul unei sume de bani, informează
NDTV.
Compania ecoATM din California a dezvoltat un automat care are capacitatea de a evalua dispozitivele uzate, crăpate sau nedorite şi a le oferi proprietarilor o sumă de bani în schimbul produselor pe care le reciclează.
Dispozitivele electronice folosite încă pot fi valorificate pe post de piese de schimb ieftine sau pot fi topite pentru valoarea reziduală a metalelor pe care le conţin.
ecoATM găseşte o a doua casă pentru trei sferturi dintre dispozitivele aduse pentru reciclare, în timp ce resutl sunt trimise către reciclare la centre specializate, unde sunt recuperate substanţele importante, iar componentele toxice sunt ţinute departe de gropile de gunoi.
"Tehnologiile de bază, de scanare, inteligenţa artificială şi robotica sunt folosite de multă vreme, dar niciunele nu au fost aplicate problemei specifice de reciclare a bunurilor de consum", a declarat Mark Bowles, cofondatorul companiei.
"Am făcut, totuşi, mai mult decât să aplicăm tehnologii cunoscute pe o problemă veche. Am dezvoltat elemente noi pentru fiecare dintre aceste tehnologii, pentru a putea face sistemul viabil din punct de vedere comercial", a adăugat acesta.
Folosindu-se de inteligenţă artificială, automatele ecoATM pot face diferenţa între diverse produse electronice şi stabilesc care este valoarea de piaţă pentru acestea. Dacă sunt mulţumiţi de cât le oferă automatul, utilizatorii pot opta pentru bani lichizi sau credit de magazin, sau să doneze sumele diverselor carităţi.
Sistemul a început cu o cutie de lemn, care necesita prezenţa unui reprezentant ecoATM pentru a se asigura că utilizatorii sunt cinstiţi. Acum, aparatul poate să recunoască dispozitivele cu o acurateţe de 97,5 %, eliminând nevoia prezenţei umane. Producătorii au declarat că lucrează intens pentru a elimina orice inadvertenţă.
"Aparatul poate să distingă între o mică zgârietură pe ecran, o reparaţie uşoară, şi un display distrus cu pixeli care «sângerează», care este fatal pentru un telefon mobil", a declarat Bowles.