ATV-ul european spaţial Jules Verne, o navetă de aprovizionare, a ajuns joi pe Staţia Spaţială internaţională. Aceasta este o nouă etapă în cucerirea spaţiului pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Vehiculul spaţial Jules Verne este de talia unui autobuz londonez cu două etaje şi cântăreşte peste 17 tone, faţă de 20 de tone de la lansare. Joi, la ora 14.45 GMT a intrat în contact cu modulul rusesc Zvezda de pe Staţia Spaţială. Specialiştii de la ESAS au declarat că pilotul automat al ATV-ului a conectat vehicului spaţial.
Şeful proiectului, John Ellwood, de la ESA s-a declarat mulţumit în urma rezultatului testelor care au avut loc în spaţiu, efectuate la 11 metri de Staţie, în cursul căruia a avut loc inaugurarea noului sistem de ghidare cu laser. "A fost impresionant să vezi cum Jules Verne, echipele de la Centrul de control al ATV-ului şi de la centrele de control de la Moscova şi Houston au interacţionat. A fost o repetiţie generală perfectă", a declarat el.
Până în prezent, pentru aprovizionarea ISS se utilizau doar navete cargo ruseşti Progress, care aveau dimensiuni de trei ori mai mici decât a ATV-ului european, şi navete spaţiale americane.
ATV-ul european a fost construit de Astrium, o filială a grupului european EADS. Partea mecanică a sistemului de conectare la ISS a ATV-ului a fost realizată de ruşi, cu ajutorul tehnologiei utilizate de 30 de ani pentru navetele de tip cargo Progress. În rest, sistemul electronic a fost realizat de companii europene afiliate proiectului ATV. Pâna în 2015 se vor mai construi încă 4 astfel de navete, deoarece vor avea un rol crucial în funcţionarea ISS, deoarece în 2010 NASA va retrage din circulaţie cele trei navete spaţiale ale sale.
ATV-ul are scopul de a aproviziona Staţia cu apă, combustibili şi materiale ştiinţifice. De asemenea, mai are rolul de a ridica orbita ISS, care coboară din cauza atmosferei reziduale din spaţiu, de la înălţimea de 350 de kilometri deasupra Pământului. Prima dintre manevrele de ridicare a orbitei va avea loc pe 21 aprilie.
Desprinderea de ISS este programată peste patru luni. În urma acestui lucru, ATV-ul va vi dezintegrat controlat, la intrarea în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific.
Construcţia ATV-ului Jules Verne a costat 1,3 miliarde de euro.
Antena3.ro