Hackerii, care activează în Rusia, Ucraina, China, dar şi în mai multe ţări din Europa vizau angajaţii băncilor, le infectau computerele cu viruşi şi obţineau acces la datele clienţilor.
Dezvăluirea a fost făcută într-un raport al firmei de securitate ciberbetică Kaspersky.
Peste 100 de instituţii financiare din întreaga lume, inclusiv din România, au fost păgubite de hackeri în numai doi ani. Iar prejudiciul întrece orice alt furt de acest fel de până acum, după cum se arată în raportul celor de la Kaspersky: aproape un miliard de dolari. Hackerii se infiltrau în serverele băncilor prin intermediul unor viruşi trimişi angajaţilor instituţiilor financiare. Din acel moment, piraţii cibernetici puteau controla inclusiv bancomatele. Nici măcar nu trebuiau să atingă aparatele.
Experţii în securitate cibernetică spun că nu se întâmplă foarte des ca hackerii să reuşească să spargă un bancomat de la distanţă. Mulţi şi-au încercat norocul inclusiv asupra bancomatelor de lingouri de aur din Dubai. Fără succes, însă.
Potrivit aceluiaş raport, în doar două atacuri, hackerii au reuşit să fure aproape 17 milioane şi jumătate de dolari. Majoritatea băncilor atacate par să fie din Rusia.