Antena 3 CNN High Tech ARCA ARCA: Treapta a II-a pentru racheta Haas 2C

ARCA: Treapta a II-a pentru racheta Haas 2C

1 minut de citit Publicat la 10:52 28 Noi 2012 Modificat la 10:52 28 Noi 2012
ARCA: Treapta a II-a pentru racheta Haas 2C
ARCA a finalizat proiectul pentru treapta a II-a a rachetei Haas 2C. Echiparea rachetei cu a doua treaptă, comparativ cu varianta într-o singura treaptă, va permite plasarea pe orbită a unor sarcini utile cu până la de şase ori mai mari, respectiv, 300 kg, faţă de 50 kg.

Treapta a doua este realizată integral din materiale compozite şi este formată dintr-un rezervor de oxigen lichid, un rezervor de kerosen şi motorul Venator. Rezervoarele sunt presurizate la o presiune de 16 atmosfere, dintr-un rezervor de presurizare de 200 atmosfere.
 
Datele tehnice ale treptei a II-a a rachetei Haas 2C

Lungime: 3,3 m
Diametru maxim: 1,23 m
Greutate goală: 210 kg
Greutate alimentată: 1480 kg
Forţă de tracţiune în vid: 2500 kg
Timp de funcţionare: 154 sec
Impuls specific în vid: 314 sec



Prima lansare a rachetei Haas 2C va avea loc în cursul anului 2013 şi va constitui prima încercare a României de a pune un satelit pe orbită. Acţiunea face parte din programul Spaţial al României, desfăşurat de ARCA.

Despre ARCA
ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).
Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte si lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, intr-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.

Realizări

- Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
- Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
- Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 km.

Proiecte
Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestra joasa;
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- câştigarea competiţiei de astronautica robotică, 30 milioane $, Google Lunar X Prie
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.

×
x close