ARCA a încheiat cu succes prima fază a programului, evaluarea designului, și este aproape de a finaliza primul vehicul de test (Drop Test Vehicle - DTV) pentru primul zbor de testare, alături de echipamentele de suport de la sol. Acest zbor de test, care va avea loc deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forțelor Navale, va fi o repetiție pentru cele două zboruri principale care vor avea loc în toamna anului 2013.
Obiectivul principal al misiunilor High Altitude Drop Test este testareasistemului de frânare atmosferică pentru nava spațială ExoMars care va ateriza pe suprafața planetei Marte in 2016. Un balon cu heliu va ridica vehiculul DTV, de 604 kg, la o altitudine de 27 km. La acea altitudine vehiculul va fi eliberat și va fi lansat in cădere liberă până când va atinge viteza de 0,7 Mach. La această viteză, parașuta va fi deschisă, pentru a simula condițiile de zbor pe planeta Marte.
Nava spațială ExoMars va fi lansată de pe cosmodromul Baikonur cu o rachetă Proton.
Despre ARCA
ARCA este o organizaţie non-profit al cărei obiectiv este explorarea şi colonizarea spaţiului cosmic şi care desfăşoară Programul Spaţial al României (2012-2025).
Pentru atingerea acestor obiective, ARCA construieşte si lansează cele mai eficiente vehicule spaţiale din punct de vedere al costului. Folosim tehnologiile deja existente, într-un mod inovativ, ceea ce permite accesul in spaţiul cosmic, pe scară largă, reducând la minim constrângerile financiare.
Pe lângă costul scăzut al tehnologiilor dezvoltate, ARCA realizează şi lansările vehiculelor proprii, ceea ce conduce, din nou, la economii importante.
Realizări
- Racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată, cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de la Baza Forţelor Aeriene de la Capu Midia.
- Sistemul aerospaţial Stabilo, care a executat doua zboruri. Misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă şi Misiunea 2 lansată în 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Mării Negre, cu sprijinul Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi al ROMATSA.
- Racheta suborbitală Helen, demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize, lansată la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, în cadrul Misiunii 4B, atingând altitudinea de 40 km.
Proiecte
Printre obiectivele Programului Spaţial al României se numără:
- dezvoltarea rachetei orbitale Haas 2C, capabilă sa transporte 300 kg in orbita terestra joasa;
- dezvoltarea avionului supersonic de transport IAR-111 Excelsior;
- dezvoltarea rachetei orbitale Super Haas, capabilă să plaseze pe orbită sarcini utile de 2,5 tone.