Ei au folosit un tomograf MRI şi au observat felul în care răspunde creierul la zece desene ale unor unelte şi clădiri. Apoi au stabilit, cu ajutorul unui program de calculator, dacă subiectul se gândea la obiect sau la clădire. Rezultatele studiului au fost exacte într-o proporţie covârşitoare, de 97 la sută.
Tomografiile au mai arătat că, la procesarea informaţiilor sunt implicate mai multe regiuni ale creierului, chiar şi în cazul în care este vorba despre un obiect simplu precum un ciocan. În momentul în care o persoană se gândeşte la un ciocan, aceasta activează în creier zonele responsabile cu mişcarea.
Cercetătorii sunt siguri că vor reuşi în curând să identifice o mai mare varietate de simţuri, cu toate că, pentru acest experiment, au folosit doar zece desene ale unor obiecte. "Sperăm să progresăm în privinţa identificării gândului asociat nu numai cu fotografii dar şi cu cuvinte sau propoziţii", a declarat dr. Svetlana Shinkareva.
Tehnica poate avea şi aplicaţii medicale, putând să ofere informaţii preţioase despre unele boli precum autismul. "Oamenii care suferă de autism îi percep pe ceilalţi într-o manieră ce nu a putut fi încă descrisă. Această abordare poate oferi o cale pentru a înţelege ce se petrece în mintea autiştilor" , a declarat cercetătorul şef, profesorul Marcel Just.
Studiul a mai arătat faptul că oamenii se gândesc la un lucru asemănător în acelaşi fel. Posibilităţile dispozitivului pot fi extinse iar echipa care se ocupă de proiect prevede că, în viitor, vor exista detectoare de minciuni infailibile care ar putea să ajute poliţia la arestarea unei persoane chiar înainte de a încălca legea, doar prin interpretarea intenţiilor din gândurile acesteia.
Antena3.ro