Modelul de top, numit Radeon R9 290X, este tactat la frecvenţe de 1000 MHz şi 1250 MHz pentru GPU, respectiv memorii şi are 4GB de memorie DDR5. Placa are 2816 nuclee grafice şi o interfaţă pe 512 biţi. Alimentarea se face cu doi conectori, unul de 8 pini şi celălalt de 6 pini.
Un mic switch pe placă permite schimbarea modului de lucru, unul fiind mai puţin performant şi mai silenţios, celălalt, modul "Uber" oferă performanţă maximă şi un zgomot pe măsură.
Sporul de performanţă al Radeon R9 290X faţă de Nvidia GTX 780 este, în general, de 10 - 15%. Însă, principala comparaţie este făcută cu vârful de lance al Nvidia, GTX Titan, acolo unde AMD reuşeşte să câştige o nouă bătălie. R9 290X este de multe ori egala Titanului, pe care chiar îl depăşeşte ocazional.
Pe lângă performanţele certe, 290X vine şi cu un preţ mult mai mic decât al competitorilor direcţi, fiind aşteptat în magazinele din România să coste mai puţin de 3.000 de lei, mai ieftină decât GTX 780 şi aproape la jumătate de preţ faţă de un GTX Titan.
Totuşi, R9 290X este departe de a fi o placă perfectă. Specialiştii care au testat-o reproşează zgârcenia AMD la capitolul răcire, placa atingând uşor 94 de grade Celsius în full load. În plus, zgomotul este unul considerabil.
Împătimiţii îşi pun mari speranţe în viitoarele implementări ale chipsetului şi aşteaptă temperaturi mai mici de la plăcile care vor veni cu răcire custom. Însă, este de aşteptat ca şi preţul să mai crească.