Unul dintre avantajele pensiei facultative este acela că participanții au libertatea de a-și alege fondul de pensii la care să contribuie.
Ei pot alege un nivel al contribuţiei cuprins între o sumă minimă (prevăzută în prospectul schemei de pensii facultative) și maximum 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia.
Totodată, participanţii pot, în orice moment, să modifice nivelul contribuției la un fond de pensii facultative (Pilon III), cu respectarea nivelului minim prevăzut în actul individual de aderare şi a nivelului maxim prevăzut de lege.
De asemenea, pot să suspende sau să înceteze contribuţiile. Însă, cu cât contribuția la pensia facultativă este mai mare, cu atât pensia poate creşte.
Suma acumulată este pusă la dispoziția participantului, la cererea acestuia, atunci când acesta împlinește 60 de ani si are minim 90 de contribuţii (nu neapărat consecutive) sau în caz de invaliditate permanentă.
În cazul decesului participantului, suma acumulată revine beneficiarilor (moștenitorilor legali).
Ghidul pensiilor private din România
Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.