Pensia privată reprezintă suma plătită periodic participantului la un fond de pensii administrat privat sau beneficiarului acestuia, în mod suplimentar şi distinct față de cea furnizată de stat.
În România, aderarea la un fond de pensii administrat privat este obligatorie pentru persoanele cu vârste până la 35 de ani, care se află în evidențele Casei Naționale de Pensii Publice ca fiind plătitoare de contribuții de asigurări sociale. Persoanele până la 45 de ani pot adera la Pilonul II în mod voluntar.
Cum funcționează? Practic, după semnarea actului de aderare, o cotă din contribuția personală de asigurări sociale este direcționată către fonduri de pensii administrate privat până la obținerea pensiei private.
În prezent, contribuția reținută la sistemul public de pensii este de 25% din salariul brut, din care 3,75% sunt redirecționați către un fond de pensii administrat privat de entități specializate.
Sumele acumulate în conturile de pensii private, cărora li se adăugă randamentele obținute din investiții, vor reprezenta, în momentul pensionării, un venit suplimentar față de pensia din Pilonul I, de stat.
Ghidul pensiilor private din România
Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.