Fie că este obligatorie, facultativă sau ocupaţională, pensia privată reprezintă suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de stat.
Administratorul unui fond de pensii trebuie să informeze, anual, în scris și gratuit, fiecare participant despre despre situaţia sa financiară: activul personal la fondul de pensii, numărul de unităţi de fond şi valoarea acestora.
Transmiterea informaţiilor se face la ultima adresă de corespondenţă comunicată de participant, pentru anul precedent.
Dar pentru a primi aceste informații, este foarte important ca participanții să transmită administratorului orice modificare a adresei de corespondență.
De asemenea, administratorul poate trimite lunar, prin e-mail, comfirmarea încasarii contribuţiei la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II). Atenție, aceasta variază în funcție de valoarea unității de fond, care se calculează zilnic.
Dacă participanții vor informații suplimentare, administratorul fondului de pensii trebuie să le ofere, dar poate percepe o taxă.
De asemenea, administratorul este obligat să publice periodic și la cerere: rapoarte, diverse informări privind politica de investiții, situația financiară, precum şi alte date utile pentru o bună informare a participantului.
Administratorul unui fond de pensii este obligat să informeze, anual, despre:
- activul personal
- numărul de unități de fond deținute
- valoarea unității de fond
Administratorul unui fond de pensii este obligat să publice periodic și la cerere:
- rapoarte
- informări privind politica de investiții, situația financiară
- date utile pentru informarea participantului
Sursa: Autoritatea de Supraveghere Financiară
Ghidul pensiilor private din România
Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.