Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Ce se întâmplă cu pensia privată dacă schimbi locul de muncă

Ghidul pensiilor private: Ce se întâmplă cu pensia privată dacă schimbi locul de muncă

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 08:54 01 Noi 2021 Modificat la 08:54 01 Noi 2021
pensie privata schimbare loc munca
Ghidul pensiilor private: Ce se întâmplă cu pensia privată dacă schimbi locul de muncă Sursa foto: Christopher Furlong/Getty Images

La prima angajare, salariatul de până la 35 de ani trebuie să opteze pentru un fond de pensii admninistrat privat Pilonul II. 

Dacă nu optează, după patru luni de la data începerii contributivității la sistemul public de pensii, el va fi repartizat aleatoriu la un fond de pensii administrat privat, de către Casa Națională de Pensii Publice. 

Angajatorul trebuie să informeze salariatul cu privire la obligația acestuia de a adera la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II). 

Ulterior angajării, angajatorul va vira, prin reținere din salariul brut al salariatului, cota de CAS prevăzută de lege, către Casa Națională de Pensii Publice. Din această cotă, se redistribuie procentul stabilit prin lege către administratorul fondului de pensii administrat privat la care salariatul a aderat sau a fost repartizat aleatoriu.

La schimbarea locului de muncă, noul angajator va face automat același lucru, virând către Casa Națională de Pensii Publice cota de CAS din salariu. 

Casa Națională de Pensii Publice virează mai departe către administratorul fondului de pensii, știind pe baza codului numeric personal al participantului la ce fond de pensii administrat privat este repartizat salariatul. 

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

x close