Noul model de garanţii, cu flexibilitate ridicată în administrarea activelor, poate contracara mai eficient fenomenul de îmbătrânire a populaţiei. Garanţia relativă presupune randamente calculate în funcţie de performanţa medie a fiecărui segment de piaţă în parte. Protecţia participanţilor împotriva performanţelor slabe ale administratorilor de fonduri este asigurată prin eliminarea, în timp, a fondurilor cu randamente situate sub media pieţei.
În România, punerea în aplicare a mecanismului de supraveghere şi control este asigurată de ASF. Unul dintre principalele obiective ale instituţiei este protejarea intereselor participanţilor şi ale beneficiarilor, prin asigurarea unei funcţionări eficiente a sistemului de pensii private. Elementele de siguranţă oferite de fondurile de pensii private Pilon II şi Pilon III sunt prevăzute atât în legile de bază ale sistemului, cât şi în legislaţia secundară emisă de către ASF în urma consultărilor cu specialiştii din piaţă. În elaborarea cadrului legal s-a ţinut cont de experienţa în domeniu a celorlalte state care au implementat cu succes sisteme de pensii private, cu mult timp înaintea României.
UTIL:
Primul pas spre informare poate fi făcut prin accesarea paginii www.asfromania.ro unde găsiți informaţii utile despre sistemul pensiilor facultative Pilon III şi link-uri către administratorii fondurilor de pensii facultative. Pagina Facebook a ASF poate constitui o sursă suplimentară de informaţii.
Ghidul participantului la sistemul de pensii facultative Pilonul III
- Cum funcționează Pilonul III
- Beneficiile sistemului de pensii facultative Pilon III
- Entităţile sistemului de pensii facultative din România
Participarea la un fond de pensii facultative
- Etapele aderării la un fond de pensii facultative
- Participarea în sistemul fondurilor de pensii facultative
- Transferul participanților în sistemul de pensii facultative Pilon III
- Plata pensiei facultative Pilon III
Protecția participantului