Premierul Naoto Kan va vizita, sâmbătă, regiunea afectată pentru a prezenta scuze locuitorilor evacuaţi imediat după accidentul nuclear provocat de un violent cutremur urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie.
Potrivit cotidianului Yomiuri, în zonele care se află pe o rază de trei kilometri în jurul centralei Fukushima Daiichi, accesul va rămâne interzis "pentru o lungă perioadă, poate câteva decenii".
Guvernul ar putea achiziţiona anumite terenuri de la locuitori, pentru a stoca temporar pe ele deşeuri radioactive, inclusiv moloz şi noroi contaminat de la uzina atomică, a adăugat cel mai important cotidian japonez.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, nu a dezminţit aceste informaţii.
"Nu pot să neg faptul că poate fi dificil pentru locuitorii anumitor regiuni să revină acasă după o lungă perioadă. Îmi pare foarte rău pentru acest lucru", a spus el.
După izbucnirea crizei nucleare, autorităţile japoneze au decretat o zonă de evacuare obligatorie pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei.
Peste 85.000 de persoane trăiesc de peste cinci luni în centre de primire sau locuinţe din prefabricate, fără nicio certitudine că se vor putea întoarce cândva acasă.
Analize recente au indicat niveluri de cinci ori superioare limitei legale în 15 dintre cele 50 de staţii de observare instalate în interiorul acestui perimetru.
Operatorul centralei nucleare, Tokyo Electric Power (TEPCO), a anunţat că emisiile radioactive au scăzut în mod simţitor de la accident şi că speră să poată coborî temperatura combustibilului nuclear sub 100 de grade Celsius, până în ianuarie.