Antena 3 CNN Externe Ziua Pământului 2022, marcată de Google printr-un doodle cu imagini dure ale crizei climatice

Ziua Pământului 2022, marcată de Google printr-un doodle cu imagini dure ale crizei climatice

Cerasela Stafie
3 minute de citit Publicat la 09:26 22 Apr 2022 Modificat la 09:49 22 Apr 2022
Doodle-ul Google pentru Ziua P?m?ntului 2022
Ziua Pământului 2022, marcată de Google printr-un doodle cu imagini dure ale crizei climatice Sursa foto: Twitter/ The Guardian

Doodle-ul Google pentru Ziua Pământului din 2022 include patru Gif-uri, create din imagini din satelit și fotografii de la The Ocean Agency. Acestea se vor roti pe tot parcursul zilei.

Ele arată retragerea glaciară la vârful Muntelui Kilimanjaro, din Tanzania, între decembrie 1986 și 2020, și topirea ghețarilor, în Sermersooq, Groenlanda, între decembrie 2000 și 2020.

Alte imagini arată albirea a coralilor de pe Marea Barieră de Corali, de lângă insula Lizard din Australia, între martie 2016 și octombrie 2017, și defrișarea pădurilor Harz din Elend, Germania, între decembrie 1995 și 2020.

Consilierul climatic Lesley Hughes, profesor de biologie la Universitatea Macquarie din Sydney, a declarat că imaginile cu albirea coralilor sunt unele cu ”un impact foarte mare” care ar putea da de gândit.

”Portretul nostru natural major, pe care îl administrăm, este un simbol al impactului schimbărilor climatice asupra unui ecosistem extraordinar de divers. Lumea noastră fizică și biologică se transformă în fața ochilor noștri și asta e ceea ce subliniază aceste imagini și, prin urmare, nu avem absolut timp de pierdut”, a spus Hughes, potrivit The Guardian.

Marea Barieră de Corali a trecut prin cel de-al șaselea eveniment de albire în masă în luna martie, iar studiile aeriene nu au arătat aproape niciun recif pe o porțiune de 1.200 km care să scape de căldură.

Hughes a spus că imaginile cu retragerea gheții glaciare ar fi la fel de semnificative. În Noua Zeelandă, ghețarii mari și străvechi se subțiază într-un ritm alarmant.

Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferice (Niwa) a constatat că, între 1977 și 2014, o treime din zăpada și gheața permanentă din Alpii de Sud s-a topit. Este un declin dramatic, care a început să se accelereze rapid în ultimii 15 ani.

Mai recent, vara 2017-2018 a adus temperaturi cu 3°C mai mari decât media în Noua Zeelandă, micșorând unii ghețari atât de mult încât aproape au dispărut.

În altă parte, artefacte înmormântate de mult în Alpii italieni sunt dezvăluite pe măsură ce gheața se topește, ceea ce a condus la descoperirea echipamentelor lăsate în urmă de soldații care și-au făcut tabăra pe vârfuri, în timpul primului război mondial. A fost descoperit de turiști și un corp mumificat, vechi de 5.300 de ani.

Descoperirile au fost un avantaj pentru arheologi, dar, de asemenea, sunt un simptom al amenințării catastrofale cauzate de schimbările climatice. Forni, unul dintre cei mai mari ghețari de vale din Italia, s-a micșorat cu 800 de metri în ultimii 30 de ani și 2 km în ultimul secol.

Ziua Pământului 2022, marcată de Google printr-un doodle cu imagini dure ale crizei climatice, în contrast cu Ziua Pământului 2021

Imaginile publicate de Google în acest an contrastează cu nota pozitivă transmisă de animația publicată pentru Ziua Pământului 2021, despre care compania a spus că a fost concepută pentru a ”încuraja pe toată lumea să găsească un mic act pe care îl pot face pentru a ne restaura Pământul”.

Hughes a spus că imaginile dure publicate în 2022 ar putea fi importante pentru creșterea gradului de conștientizare: ”cred că atunci când trăiești într-un mediu al clasei de mijloc și este o zi frumoasă și soarele a răsărit sau a apus, este ușor să te mulțumești cu privire la forțele mai mari care lucrează în sistemul nostru climatic și impactul acestora. ”

”Așa că, este foarte important să le reamintești oamenilor că doar pentru că este o zi frumoasă, schimbările climatice nu au dispărut”, a adăugat Hughes.

Alphabet, compania care operează motorul de căutare Google, susține că este neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon din anul 2007 și intenționează să își opereze toate centrele de date în întregime pe energie regenerabilă până în 2030.

Compania a folosit 15,5 terawați-oră de electricitate în 2020, mai ales pentru a-și alimenta centrele de date. De asemenea, a redus cu 40% deșeurile generate de operațiunile sale, până la 28.864 de tone, dar și-a crescut consumul de apă.

Cifrele sale pentru 2021 nu au fost încă disponibile, dar compania spune că și-a compensat emisiile cumpărând suficientă energie regenerabilă pentru a-și acoperi consumul.

 

×
x close