UPDATE - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat mâna cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, cu ocazia începerii summitului de la Minsk, pe tema conflictului separatist din estul Ucrainei, relatează Russia Today.
La summitul din capitala Belarusului participă preşedinţii din Rusia, Franţa şi Ucraina, Vladimir Putin, Francois Hollande şi Petro Poroşenko, precum şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
Înainte de începerea summitului, Francois Hollande şi Angela Merkel au avut o întrevedere informală cu Petro Poroşenko.
Foto: The Telegraph
UPDATE - Liderii Ucrainei, Germaniei şi Franţei au ajuns, miercuri după-amiază, la summitul de la Minsk, unde urmează să vină şi preşedintele Rusiei, pentru a discuta despre criza ucraineană.
cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, au sosit la Palatul Independenţei din Minsk, unde se desfăşoară summitul dedicat crizei ucrainene.
preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a aterizat în urmă cu puţin timp la Minsk, scrie RIA Novosti.
La reuniune este aşteptat şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Astăzi ar putea fi una dintre cele mai importante zile ale istoriei recente, întâlnirea de la Minsk putând fi decisivă pentru viitorul Europei şi al întregii lumi.
Liderii Statelor Unite, Rusiei, Franţei, Germaniei şi Ucrainei, alături de cei ai separatiştilor pro-ruşi din Ucraini, se vor întâlni pentru a găsi o soluţionare paşnică a conflictului care a făcut deja peste 5.000 de victime.
Principalii jucători la această masă nu sunt ucrainienii, de oricare parte a baricadei s-ar afla ei, ci privirile sunt aţintite asupra coloşilor, Statele Unite şi Rusia.
Barack Obama a transmis, marţi, un avertisment către omologul său rus, să "înceteze acţiunile agresive", ameninţând că în acest ritm preţul plătit de Rusia va creşte.
La polul opus, Vladimir Putin spune că întreaga criză din Ucraina este opera "Vestului" şi că expansiunea agresivă a NATO a forţat ţările să aleagă între două tabere, ducând la o scindare şi mai accentuată. În plus, Putin continuă să nege faptul că Rusia a acordat sprijin forţelor separatiste.
Angela Merkel şi Francois Hollande fac şi ei eforturi pentru găsirea unei soluţii paşnice pentru conflictul care are loc la mică distanţă de graniţele României.
Cei doi au fost săptămâna trecută într-o vizită la Moscova, iar astăzi "vor face tot ceea ce trebuie, până la capăt" pentru a opri vărsarea de sânge.
Pentru Petro Poroşenko veştile nu sunt îmbucurătoare. Luptele au continuat marţi, iar situaţia forţelor armate ucrainene nu este tocmai roz. Câteva mii de soldaţi au fost încercuiţi de separatişti în Debalţeve, considerat acum cea mai fierbinte zonă a conflictului.
Liderii separatişti nu au confirmat prezenţa la Minsk şi în ultimele interviuri acordate presei şi-au reafirmat dorinţa de independenţă faţă de Ucraina.
Ce vor părţile implicate în tratativele de paceUcraina: Cere reinstaurarea autorităţii guvernamentale asupra zonelor controlate de separatişti, fiind dispusă să acorde un anumit grad de autonomie regiunilor Doneţk şi Lugansk. Vrea dezarmarea rebelilor, retragerea trupelor ruse, redobândirea controlului asupra graniţelor, este de acord pentru un schimb complet de prizonieri.
Rebelii pro-ruşi: Separarea faţă de Ucraina şi recunoaştere pentru "Republicile Populare Doneţk şi Lugansk". Menţinerea înarmării trupelor, aministie pentru liderii separatişti.
Rusia: Garantarea unor serii de drepturi pentru cetăţenii filoruşi din estul Ucrainei, autonomie completă pentru Doneţk şi Lugansk, nu neapărat independenţă - este suficient un sistem federal, păstrarea peninsulei Crimeea, retragerea armatei ucrainene din zona de conflict.
Statele Unite şi cele europene: Refacerea integrităţii teritoriale a Ucrainei, încetarea intervenţiei ruse în estul Ucrainei, retragerea trupelor ruse şi a armamentului greu, democraţie pentru zonele Doneţk şi Lugansk.
Bilanţul conflictului din Ucraina:- 5.486 morţi (inclusiv victimele zborului MH 17)
- 12.972 răniţi
- 5.2 milioane de persoane prinse în zona de conflict
- 978.482 de refugiaţi, dintre care 119.832 copii
- Pagube materiale de ordinul miliardelor de euro
Citeşte aici mai multe ştiri despre conflictul din Ucraina.