Antena 3 CNN Externe Ziua Europei marcată cu fast în Capitală

Ziua Europei marcată cu fast în Capitală

Ziua Europei marcată cu fast în Capitală
09 Mai 2007   •   07:44

Zi importantă pentru statele europene. La 9 mai 1950, s-au pus bazele Europei unite. Ziua Europei a rămas în istorie şi sub numele de Ziua Schuman. Ministrul de Externe de atunci al Franţei, Robert Schuman, a fost cel care a propus planul pentru crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, care a pus bazele actualei Uniuni Europene.

Manifestări speciale dedicate acestei zile sunt organizate în mai multe state europene. În cadrul unui astfel de eveniment, laureaţii din statele europene ai Premiului Nobel vor vizita sediul Parlamentului European de la Bruxelles. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcţiei Europei unite a fost declaraţia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state, să contribuie la realizarea "unei solidarităţi de facto" şi să pună "bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii". Lua sfârşit o lungă istorie de confruntări sângeroase şi se inaugura o nouă etapă, bazată nu pe forţă şi violenţă, ci pe cooperare economică şi armonizare legislativă.

La 9 mai, în Salonul Orologiului din Quai d'Orsay, din Paris, Schuman a citit proclamaţia care avea să schimbe destinul Europei. Franţa şi Germania decideau să pună în comun rezervele de cărbune şi oţel şi invitau ţările europene interesate să li se alăture. Dând curs apelului lui Robert Schuman, şase ţări - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda - au semnat, la 18 aprilie 1951, Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului. Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

Ziua Europei va fi sărbătorită şi în Capitală
De Ziua Europei în Capitală vor fi organizate parade militare, maratoane, demonstraţii de arte marţiale şi spectacole de unde nu vor lipsi vinul şi sarmalele pe acorduri de fanfară. Din acest motiv, traficul va fi închis miercuri seara de la Piaţa Romană până la Universitate, între orele 18.00 şi 20.00. Manifestaţiile încep însă la ora 11.00, în Parcul Obor, unde autorităţile sectorului 2 au pregătit 20 de mii de sarmale şi 1.500 de litri de vin. Seara, manifestaţiile de Ziua Europei se mută în centru unde vor defila fanfare militare din Bulgaria, Cipru, Italia, Germania, Lituania Spania şi România. Spania va fi reprezentată chiar de Fanfara Regală de la Madrid.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close