La Verdun, în nord-estul Franţei, unde trupele franceze şi cele germane au luptat timp de mai mult de opt luni, are loc o ceremonie importantă. Bătălia a fost cea mai îndelungată din Primul Război Mondial, iar Verdunul a devenit ulterior un simbol al reconcilierii franco-germane.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy participă la ceremonie, avându-i ca invitaţi pe prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, şi ducesa de Cornwall. Niciunul dintre militarii care au luptat la Verdun nu mai sunt în viaţă, punctul central al ceremoniei fiind osuarul, unde se află osemintele a 130.000 de soldaţi care au murit în luptă.
La ora locală 11.11 (12.11, ora României) a fost ţinut un moment de reculegere, pentru a marca momentul - al 11-lea minut din cea de-a 11-a oră a celei de-a 11 zile a lunii a 11-a - în care a intrat în vigoare armistiţiul ce a pus capăt războiului.
Ceremonii de comemorare a militarilor care au murit în timpul conflictului au avut loc şi în Australia. Premierul Kevin Rudd a lansat un apel la pace, după "cel mai sângeros secol", în cadrul unui discurs susţinut la Memorialul de la Canberra al războiului.
În Marea Britanie, Henry Allingham (112 ani), Harry Patch (110 ani) şi Bill Stone (108 ani), trei dintre cei patru veterani aflaţi în viaţă, vor reprezenta forţele aeriene, forţele terestre şi cele navale în cursul unei ceremonii desfăşurate la Londra.
Antena3.ro