În prezent, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în 21 dintre cele 55 de țări ale Americii de Sud, virusul, suspectat că provoacă grave malformații al fetusului, a fost confirmat de o săptămână în cel puțin șase țări din Europa: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca și Elveția, transmite miercuri AFP.
Nu s-a semnalat nicio infecție la femeile însărcinate.
În Danemarca, virusul a fost depistat la un tânăr care a călătorit în America de Sud și Centrală, a anunțat spitalul din Aarhus (centru), iar în Elveția au fost raportate două cazuri de contaminare la persoane care s-au întors din Haiti și Columbia. Niciuna dintre ele nu este însărcinată și nu a necesitat spitalizare, a precizat Oficiul Federal al Sănătății.
Autoritățile sanitare britanice au anunțat în ultimele zile trei cazuri de infecții în rândul persoanelor care au călătorit în Columbia, Surinam și Guyana, iar în Olanda au fost semnalate zece cazuri. Și Portugalia a raportat patru persoane contaminate printre cele care s-au întors din Brazilia, starea lor fiind considerată "favorabilă". În Italia au fost semnalate în 2015 patru cazuri, toate fiind persoane care călătoriseră în Brazilia. Acestea sunt considerate vindecate.
În Franța metropolitană nu s-a depistat niciun caz de infecție cu virusul Zika, însă autoritățile sanitare franceze au menționat cazuri autohtone (infecții contractate în locurile de reședință) în insulele Guadelupa, Martinica și Saint-Martin din Caraibe. Pe litoralul Guyanei Franceze (America de Sud), unde 45 de cazuri "au fost biologic confirmate și există 160 de suspiciuni, dintre care patru la femei însărcinate", a fost declarată fază epidemică.
Ca și dengue și chikungunya, Zika a luat numele unei păduri din Uganda unde virusul a fost reperat prima oară în 1947. El se transmite prin pișcătura țânțarilor Aedes aegypti și a țânțarilor tigru (Aedes albopictus). Febra zika — primul caz la om a fost semnalat în 1968, conform OMS — nu se transmite direct de la om la om, ci prin pișcătura țânțarului.
În prezent nu există tratament și nici vaccin, ci numai remedii pentru simptome (manifestări de tip gripal — febră, dureri de cap), cu erupții cutanate.