În satul Ostrovany, din estul Slovaciei, a fost construit luna trecută un zid care separă 1.200 de romi de restul comunităţii, relatează AFP. Construcţia din beton, care măsoară 150 de metri în lungime şi doi în înălţime, a costat 13.000 de euro şi a reuşit să provoace indignarea romilor şi a organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.
?Aceasta este discriminare. Primarul putea cheltui aceşti bani pentru a ne construi case?, a declarat Lucia Kucharova, o locuitoare de etnie romă a satului de 25 de ani. Lucia spune că nu se mai uită pe fereastră de când priveliştea îi este blocată de zidul construit în faţa casei sale.
Cyril Revak, primarul din 1991 al satului care are 1.800 de locuitori, a evitat să vorbească despre zid, însă el a justificat construirea acestuia acuzându-i pe romi de furturi.
?Gardul nu-i opreşte pe romi să vină în sat. Doar îi împiedică să intre în curţile private pentru a fura. Nu este vorba de furturi mărunte, în special toamna. Oamenii nu pot creşte legume în propriile curţi deoarece le sunt furate?, a spus primarul.
Romii se plâng de condiţiile vitrege de trai. ?Este foarte greu să trăieşti dintr-un ajutor de şomaj de nici 150 de euro pe lună?, spune Alena Kalejova, o tânără de etnie romă în vârstă de 21 de ani. Majoritatea membrilor comunităţii sunt şomeri. ?Copiii au furat mere din grădini. Dar ce să le facem, sunt copii?, spune ea.
?Suntem de părere că zidul a fost ridicat ilegal şi că discriminează populaţia romă din Ostrovany?, a declarat Patkolo Alexander, preşedintele asociaţiei Iniţiativa Romă din Slovacia care a depus o plângere faţă de construcţie.
În Slovacia există mai mult de 600 de comunităţi rome, unde, de cele mai multe ori, oamenii trăiesc fără electricitate, apă curentă sau canalizare.
Martin, soţul Luciei Kucharova a povestit, pentru AFP, cum şi-au construit un adăpost din lemn şi fier, unde cei doi împart un pat îngust împreună cu cele două fiice. ?Suntem norocoşi deoarece avem un frigider, aragaz şi apă curentă?, a declarat el.
Oficial, 89.000 de romi trăiesc în Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori, potrivit ultimului recensământ, din 2001. Însă numărul actual al acestora ar putea depăşi 350.000 de persoane, a precizat Arne Mann, etnolog în cadrul universităţii Slovace de Ştiinţe.
?Înaintea celui de-al doilea război mondial romii se înţelegeau bine cu fermierii. Romii lucrau în agricultură sau spălau rufe. Însă colectivizarea de după al doilea război mondial a avut rezultate negative şi a dat startul segregării?, spune Arne Mann. În cadrul unui sondaj din 2008, 82% dintre slovaci au declarat că nu şi-ar dori să-i aibă vecini romi.
Antena3.ro