Antena 3 CNN Externe Ziarişti arestaţi în scandalul CIA-România

Ziarişti arestaţi în scandalul CIA-România

Ziarişti arestaţi în scandalul CIA-România
07 Feb 2007   •   09:03

Trei ziarişti elveţieni s-au ales cu dosar penal după ce au publicat un document care atestă interogarea unor suspecţi de terorism într-o bază americană din România. Este vorba de un document apărut, anul trecut în scandalul zborurilor secrete ale CIA. Scandal în care a fost implicată şi ţara noastră. Jurnaliştii, angajaţi ai publicaţiei SonntagsBlick, au fost puşi sub acuzare de justiţia militară. Audierile vor avea loc peste două săptămâni, cu uşile închise. Cei trei sunt cercetaţi pentru că au publicat, pe 8 ianuarie 2006, un document referitor la centrele de detenţie şi la metode de interogare practicate de agenţii CIA.

Subiecţii erau 23 de deţinuţi irakieni şi afgani, care ar fi fost chestionaţi la baza Mihail Kogălniceanu. Documentulul secret provenea de la Ministerul egiptean de Externe şi a fost interceptat de serviciile de informaţii elveţiene. Hârtia a ajuns, însă, şi în mâinile jurnaliştilor şi, apoi, în paginile ziarelor.

Imediat organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au cerut să se facă lumină în acest caz. Uniunea Europeană a demarat propria anchetă şi a stabilit că, într-adevăr, în Europa, au existat baze secrete ale CIA. Deşi România s-a aflat în centrul scandalului, nicio anchetă nu a atestat în mod explicit că în ţara noastră s-ar afla astfel de centre.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close