Antena 3 CNN Externe Zelenski vrea să înlocuiască gazele rusești din Uniunea Europeană cu cele din Azerbaidjan: „Negocierile sunt în derulare”

Zelenski vrea să înlocuiască gazele rusești din Uniunea Europeană cu cele din Azerbaidjan: „Negocierile sunt în derulare”

volodimir zelenski getty
Ucraina nu vrea să prelungească contractul de tranzit de gaze cu Federaţia Rusă | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    03 Iul 2024   •   17:07

Ucraina este în discuții pentru a trimite gaze naturale din Azerbaidjan către Uniunea Europeană, dorind astfel să își păstreze rolul de țară de tranzit și să ajute vecinii din Vest să-și asigure securitatea energetică. Aceasta a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, într-un interviu acordat Bloomberg News.

Un acord vizând înlocuirea gazelor ruseşti cu cele din Azerbaidjan reprezintă „una din propunerile" discutate în prezent, a precizat Volodimir Zelenski. „Sunt mai mulţi oficiali din cadrul cabinetului care se ocupă de acest lucru acum", a spus Zelenski.

Europa a încercat să renunțe la gazele rusești, însă mai multe state din Europa de Est continuă să primească gaze rusești printr-o conductă care traversează Ucraina. Acordul ce reglementează tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an. În contextul continuării războiului, majoritatea analiștilor se așteaptă ca livrările de gaze rusești să fie oprite.

„Măsuri alternative sunt analizate în prezent şi cum putem utiliza conductele cu un alt furnizor de gaze, cu o altă ţară. Negocierile sunt în derulare", a spus Zelenski. „Nu vrem să prelungim contractul de tranzit de gaze cu Federaţia Rusă. Nu vrem ca ei să facă bani aici", a subliniat preşedintele ucrainean.

Utilizarea rețelei de conducte de gaze din Ucraina ar oferi o sursă importantă de finanțare pentru economia ucraineană afectată de război. În 2021, veniturile colectate de Ucraina din tranzitul gazelor naturale au ajuns la aproximativ un miliard de dolari. Există, însă, îngrijorări că gazoductele ar putea deveni ținte militare sau s-ar putea deteriora, iar repararea lor ar fi costisitoare.

„Dacă acesta este un contract normal de furnizare de gaze non-ruseşti către ţările europene care apelează la noi, atunci noi în calitate de viitori membri ai UE vom trebui să ne sprijinim prietenii", a mai spus Zelenski.

Ucraina a fost odată principala rută de tranzit pentru gazele naturale rusești către Europa, acoperind aproape un sfert din necesarul UE. Totuși, acest tranzit s-a redus drastic după ce Rusia a deschis rute alternative care ocolesc Ucraina și, mai ales, după ce Moscova a limitat livrările către marii importatori europeni în contextul celei mai grave crize energetice. În prezent, Rusia livrează Europei aproximativ 15 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Ucraina, în principal către Slovacia și Austria.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski gaze Rusia Azerbaidjan
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marine Le Pen promite că va reduce ajutorul pentru Ucraina
x close