Antena 3 CNN Externe Zelenski spune că Rusia plănuiește un dezastru nuclear în Ucraina: "Radiațiile nu țin cont de frontierele de stat"

Zelenski spune că Rusia plănuiește un dezastru nuclear în Ucraina: "Radiațiile nu țin cont de frontierele de stat"

hepta_8038418
Președintele Ucrainei spune că, în cazul unui atac rusesc asupra centralelor nucleare din țara sa, radiațiile nu vor ține cont de frontierele de stat. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    25 Sep 2024   •   18:02

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că plănuiește un dezastru nuclear în Ucraina, prin atacuri țintite asupra centralelor atomoelectrice ale țării sale, relatează presa internațională.

Într-un discurs susținut, miercuri, în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, Zelenski a avertizat asupra consecințelor unor astfel de atacuri.

El a menționat în prealabil că a primit informații care arată că liderul de la Kremlin vrea să lovească "în mod deliberat" centralele nucleare ucrainene.

"Rusia a distrus toate centralele noastre termice și o mare parte din capacitatea noastră hidroelectrică. Acesta este modul în care Putin 'se pregătește' pentru iarnă, sperând să chinuie milioane de ucraineni. Putin vrea să îi lase în întuneric, să sufere, și să forțeze Ucraina să se predea (...)

Dacă, Doamne ferește, Rusia provoacă un dezastru nuclear la una dintre centralele noastre atomice, radiațiile nu vor respecta frontierele de stat. O astfel de zi nu trebuie să vină niciodată. Acestea sunt centrale nucleare. Ele trebuie să fie sigure", a spus președintele Ucrainei.

Zelenski: "La ONU e imposibil să soluționezi probleme de război"

El a vorbit despre formula de pace pe care a propus-o în perspectiva încetării războiului declanșat de Rusia și a afirmat că "aproape 100 de națiuni și organizații internaționale" susțin planul său, inclusiv țări care au trecut, ele însele, prin războaie.

Zelenski a respins propunerile avansate de alte țări în vederea stopării conflictului, afirmând că acestea "nu doar că ignoră interesele și suferințele ucrainenilor, ci îi oferă lui Vladimir Putin spațiul politic pentru a continua războiul". El a adăugat că "nu va accepta niciodată" un acord de pace care să îi fie "impus de marile puteri".

Liderul de la Kiev a subliniat, pe de altă parte, că "la ONU este imposibil să fie soluționate probleme de război", în contextul în care membrii permanenți din Consiliul de Securitate, între care Rusia, au drept de veto.

"Atunci când agresorul își exercită dreptul de veto, ONU nu poate să oprească războiul. Dar dreptul de veto nu există în formula de pace. Acesta este motivul pentru care ea este cea mai bună oportunitate pentru a aduce pacea", a susținut el.

"Ocupanții ruși trebuie să se retragă și trebuie să îi tragem la răspundere pe cei responsabili pentru crime de război", a continuat Zelenski.

"Vreau pace pentru poporul meu, o pace reală și pace justă, și cer sprijinul tuturor națiunilor lumii. Noi nu divizăm lumea. Vă cer același lucru. Nu divizați lumea. Fiți națiuni unite, iar asta ne va aduce pacea", a spus el în finalul discursului la Adunarea Generală a ONU.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close