Antena 3 CNN Externe Zelenski spune că primirea Ucrainei în NATO este „singura modalitate” de a pune capăt războiului

Zelenski spune că primirea Ucrainei în NATO este „singura modalitate” de a pune capăt războiului

volodimir zelenski summit nato (1)
Zelenski a spus că 10 000 de soldați din Coreea de Nord sunt pregătiți să se alăture invaziei lui Vladimir Putin. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    18 Oct 2024   •   13:08

O invitație oficială pentru Ucraina de a se alătura NATO este „singura modalitate” de a pune capăt războiului Rusiei, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit The Independent.

„Nu putem fi foarte puternici fără a avea o invitație [care] consolidează căile noastre diplomatice de a pune capăt războiului”, a declarat el pentru Financial Times. „Acest război se va termina atunci când Putin va fi izolat și împins de alți parteneri către diplomație”.

Anterior, Zelenski a declarat că agenția sa de spionaj are informații potrivit cărora 10 000 de soldați din Coreea de Nord sunt pregătiți să se alăture invaziei lui Vladimir Putin.

„Potrivit informațiilor noastre, Coreea de Nord a trimis personal tactic și ofițeri în Ucraina”, a declarat el în timpul unei vizite la sediul NATO. „Ei pregătesc pe teritoriul lor 10 000 de soldați, dar nu i-au mutat deja în Ucraina sau în Rusia”.

O a treia națiune implicată în ostilități ar fi „primul pas către un război mondial”, a spus Zelenski.

Pe linia frontului, forțele ucrainene au respins 36 din cele 45 de atacuri terestre din apropierea orașului strategic Kurakhove în ultimele 24 de ore, iar nouă confruntări erau încă în desfășurare, a declarat vineri dimineață Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Atac masiv al Rusiei în Ucraina

Rusia a lansat 135 de drone împotriva teritoriului ucrainean în noaptea de joi spre vineri, într-unul dintre cele mai ample atacuri cu dispozitive fără pilot de la începutul războiului, relatează Agerpres.

Tot joi noaptea, autoritățile române au emis o alertă din cauza unei drone care a intrat circa 14 kilometri în spațiul aerian național, prin zona localității Eforie Nord din județul Constanța.

Cu această ocazie, au fost ridicate în aer două aparate F-18 spaniole, detașate la Baza Kogălniceanu pentru misiuni de poliție aeriană, și două avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Române. MApN a comunicat ulterior că drona a dispărut de pe radar și că nu sunt elemente care să indice probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național.

În Ucraina, apărarea antiaeriană a doborât 80 dintre cele 135 de drone şi a determinat alte 44 să devieze de pe traseu cu ajutorul bruiajului electronic. Ucraina interceptează cu mijloace de bruiaj un număr tot mai mare de drone kamikaze utilizate de Rusia, această metodă fiind mai ieftină decât doborârea cu mijloace balistice.

Potrivit autorităților ucrainene, dronele ruse au fost doborâte deasupra regiunilor Odesa şi Herson (sud), Kiev şi Cernihiv (nord), Cerkasî, Jîtomîr, Kirovograd şi Poltava (centru), Rivne, Cernăuți, Hmelniţki, Volin şi Viniţa (vest) şi Harkov şi Sumî (nord-est).

Două dintre aparatele fără pilot neutralizate prin bruiaj electronic au deviat și au ajuns să zboare către teritoriul țării vecine, Belarus.

Potrivit responsabililor militari de la Kiev, atacul rusesc fost lansat din Kursk, Orel şi Primorsko-Akhtarsk, toate aceste regiuni fiind aproape de granița cu Ucraina.

Moscova atacă teritoriul ucrainean cu un număr tot mai mare de drone kamikaze, ca urmare, în primul rând, a dezvoltării capacităților de fabricare pe teritoriul său a modelului iranian Shahed, notează presa internațională.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski NATO Ucraina
Parteneri
x close