Antena 3 CNN Externe Zelenski spune că posibilele negocieri de pace cu Rusia „depind de alegerile din SUA”. De ce se teme președintele ucrainean

Zelenski spune că posibilele negocieri de pace cu Rusia „depind de alegerile din SUA”. De ce se teme președintele ucrainean

volodimir zelenski donald trump getty
Trump și-a exprimat în mod repetat scepticismul cu privire la sprijinul militar și financiar al Washingtonului pentru Kiev. Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    22 Oct 2024   •   16:59

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, într-o conferință la Kiev, că perspectiva negocierilor de pace cu Rusia „depinde” de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA de luna viitoare, potrivit News18.

Întrebat dacă crede că Moscova este pregătită pentru negocieri cu Kievul, Zelenski a declarat marți: „În primul rând, depinde de alegerile din Statele Unite. Cred că ei vor urmări politica Statelor Unite”.

Zelenski a declarat că, pe baza conversațiilor cu cei doi candidați, se așteaptă ca Statele Unite să „demonstreze politica foarte repede, după alegeri... nu vor aștepta până în ianuarie”.

„Cred că vor urmări politica Statelor Unite pe această temă. Iar Statele Unite îşi vor demonstra politica foarte repede, după alegeri, în opinia mea”, a declarat şeful statului ucrainean.

Donald Trump și-a exprimat în mod repetat scepticismul cu privire la sprijinul militar și financiar al Washingtonului pentru Kiev și există temeri că o victorie a candidatului republican ar putea crea probleme Kievului, care se luptă cu forțele ruse în est și sud.

Dar Zelenski a declarat că a avut întâlniri „reușite” atât cu Trump, cât și cu vicepreședintele Kamala Harris, candidatul democrat.

„Am avut o întâlnire reușită cu Trump. A fost foarte pozitivă. Și mă bucur de asta. Am avut o întâlnire foarte bună cu Harris, nu prima”, a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a mai spus că el crede că Germaniei îi este „frică” de modul în care Rusia ar reacționa dacă Ucraina ar fi invitată să se alăture alianței militare NATO.

„Este un lucru cert că Germania este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO”, a declarat Zelenski. „Ei se tem de problema NATO-Germania în ceea ce privește reacția Rusiei”.

Liderul ucrainean a făcut apel la o invitație imediată de a adera la NATO ca parte a „planului său de victorie”, declanșând o reacție furioasă la Moscova.

El crede că Franța și Marea Britanie îl susțin și a spus că reacția Germaniei și a altor țări NATO precum Ungaria și Slovacia „depinde și de Statele Unite”.

Kievul se bazează pe sprijinul occidental pentru a lupta împotriva invaziei ruse, care durează deja de trei ani.

Forțele Moscovei avansează pe câmpul de luptă, unde au superioritate în ceea ce privește efectivele și echipamentele față de Ucraina.

×
Parteneri
x close