Antena 3 CNN Externe Zelenski se oferă să-l schimbe pe magnatul pro-Kremlin, acuzat de trădare, Viktor Medvedchuk, cu ucrainenii capturați de Rusia

Zelenski se oferă să-l schimbe pe magnatul pro-Kremlin, acuzat de trădare, Viktor Medvedchuk, cu ucrainenii capturați de Rusia

Medvedchuk, unul dintre cei mai bogați oameni ai Ucrainei și apropiat al lui Putin, purta o uniformă a armatei ucrainene când a fost găsit, după ce a scăpat de arestul la domiciliu.

Viktor Medvedchuk
Sursa foto: Twitter/ciudadfutura
de Alexandra Ionescu    |    13 Apr 2022   •   11:54

”Este foarte simbolic faptul că domnul Medvedchuk a fost reținut de Ziua Cosmonauticii.

S-a ascuns de 48 de zile. Și în cele din urmă a decis să încerce să evadeze din țara noastră. 

Cred că este deosebit de cinic din partea lui să folosească camuflajul militar. A încercat să se deghizeze așa. Un astfel de „soldat”. Un astfel de „patriot”.

Ei bine, dacă Medvedchuk și-a ales o uniformă militară, el se încadrează sub regulile războiului.

Ofer Federației Ruse un schimb între acest bărbat și băieții și fetele noastre care sunt acum în captivitate în Rusia. Prin urmare, este important ca oficialii noștri de aplicare a legii și armata să ia în considerare și această posibilitate”, a spus Zelenski.

Ministerul Afacerilor Interne a reacționat la propunerea, exprimată de președintele Volodimir Zelenski, cu privire la schimbul oligarhului cu ucrainenii capturați de Rusia.

Vadim Denisenko, consilier al șefului Ministerului Afacerilor Interne, a subliniat că deputatul trebuie mai întâi să primească verdictul instanței.

„Când vorbim despre Medvedchuk, de fapt, ar fi corect să facem 2 lucruri: măcar să dea anumite dovezi, pentru că are o cantitate imensă de informații despre cine și cui a dat bani pentru deplasarea colaboratorilor”, a declarat Denisenko.

Potrivit consilierului ministrului, abia după aceea, Medvedchuk ar trebui schimbat cu prizonieri ucraineni deținuți de Federația Rusă.

Medvedchuk era în arest la domiciliu pentru acuzații de trădare încă de anul trecut, dar ar fi evadat la scurt timp după ce Rusia și-a lansat invazia.

Oligarhul capturat este liderul unui partid de opoziție pro-rus din Ucraina și un oponent ferm al apelurilor Kievului de a adera la NATO. Acesta are legături extrem de strânse cu președintele rus Vladimir Putin, care este nașul fiicei lui Medvedchuk.

Unii experți au speculat că dacă Putin ar fi plănuit să instaleze un lider marionetă după răsturnarea guvernului Ucrainei, Medvedchuk ar fi pe lista scurtă.

Astăzi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că peste 1.000 de soldați ucraineni au depus armele la Mariupol, potrivit Interfax.

„În orașul Mariupol, în zona uzinei metalurgice numită după Ilici, ca urmare a acțiunilor ofensive de succes ale forțelor armate ruse și unităților de poliție ale Republicii Populare Donețk, 1.026 de militari ucraineni ai Brigăzii 36 Marină în mod voluntar și-au depus armele și s-au predat”, a declarat Igor Konașenkov.

Printre militarii ucraineni se numără 162 de ofițeri, precum și 47 de femei militari, a adăugat reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

„151 de militari ucraineni răniți ai Brigăzii 36 Marine au primit îngrijiri medicale primare la fața locului, după care toți au fost transportați la spitalul orașului Mariupol pentru tratament”, a spus Konașenkov.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Viktor Medvedchuk
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close