Antena 3 CNN Externe Zelenski, mesaj pentru Trump: Ori intrăm în NATO, ori ne facem arme nucleare

Zelenski, mesaj pentru Trump: Ori intrăm în NATO, ori ne facem arme nucleare

volodimir zelenki si donald trump
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la întâlnirea cu Donald Trump, candidatul republican la Preşedinţia SUA, din New York. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    17 Oct 2024   •   20:08

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat pe 17 octombrie că i-a spus candidatului republican la președinție, Donald Trump, în întâlnirea lor din septembrie, că Ucraina trebuie să fie parte a NATO, altfel va urmări capabilități nucleare pentru a se proteja, scrie Kyiv Independent

Zelensky a vorbit din Bruxelles, acolo unde și-a prezentat planul de victorie în fața liderilor UE.

„Fie Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi drept protecție, fie trebuie să facă parte dintr-un fel de alianță. În afară de NATO, nu știm de o astfel de alianță eficientă”, a spus Volodimir Zelenski despre mesajul transmis lui Donald Trump. 

„Cred că Trump m-a auzit și a spus că este un argument corect”, a adăugat el.

Zelensky a invocat, de asemenea, Memorandumul de la Budapesta, în care Ucraina a fost de acord în 1994 să renunțe la arsenalul său nuclear în schimbul garanțiilor de securitate din partea Rusiei, SUA și Regatului Unit.

Acordul a dus la pierderea scutului nuclear al Ucrainei, a argumentat Zelensky, în timp ce alte puteri care și-au menținut arsenalul nuclear nu au suferit din cauza unui război la scară largă.

În același timp, Zelensky a subliniat că ar alege apartenența la NATO în locul dezvoltării de arme nucleare.

Zelenski și-a prezentat planul de victorie la Kiev: "Exclus să cedăm teritorii"

Zelenski a exclus posibilitatea cedării de teritorii către Rusia pentru a pune capăt războiului declanșat în urma invaziei din februarie 2022.

„Planul de victorie a fost pregătit", a declarat Zelenski în fața deputaților, potrivit unei înregistrări video difuzate pe contul de Facebook al președinției ucrainene.

„Rusia trebuie să piardă războiul împotriva Ucrainei. Nu poate exista o 'înghețare' (a liniei frontului). Nu poate exista niciun schimb în ceea ce privește teritoriul Ucrainei sau suveranitatea acesteia", a continuat președintele ucrainean.

×
Parteneri
x close