Antena 3 CNN Externe Zelenski, furios din cauza planului de pace al Braziliei și Chinei: „Nu suntem proști. Sunt de partea Rusiei”

Zelenski, furios din cauza planului de pace al Braziliei și Chinei: „Nu suntem proști. Sunt de partea Rusiei”

volodimir zelenski
Volodimir Zelenski spune că e o lipsă de respect față de Ucraina. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    12 Sep 2024   •   15:49

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat propunerea de pace elaborată de Brazilia și China. „E o lipsă de respect față de Ucraina. Ei sunt de partea Rusiei”, a mai spus Zelenski, potrivit POLITICO.

„Propunerea chinezo-braziliană este distructivă. Este doar o declarație politică”, a declarat Zelenski în timpul unui interviu acordat site-ului brazilian de știri Metropoles miercuri seara.

Brazilia și China au semnat o declarație comună în luna mai, prin care solicită discuții de pace care să implice atât Rusia, cât și Ucraina. Cu toate acestea, potrivit președintelui ucrainean, cele două țări s-au consultat cu Moscova, dar nu și cu Kievul.

„Nu suntem proști. Cum poți spune 'iată inițiativa noastră' fără să ne ceri nimic? Aceasta este o lipsă de respect față de Ucraina”, a mai spus el.

Zelenski și-a exprimat îndoiala cu privire la eforturile Braziliei de a găsi o soluție pașnică, argumentând că președintele rus, Vladimir Putin, pe care l-a descris ca fiind un „criminal”, nu are nicio intenție de a pune capăt conflictului.

Când a fost întrebat despre poziția Braziliei cu privire la război, Zelenski a spus: „Din păcate, cred că ei sunt de partea Rusiei”.

„Am avut o conversație bună cu președintele Lula și am crezut că mă înțelege. Am fost recunoscător să-l cunosc și am fost foarte deschis. M-am gândit că voi vedea în experiența lui o înțelegere a ceea ce se întâmplă, și nu doar o pacificare politică”, a adăugat el.

Putin a descris săptămâna trecută Brazilia, China și India ca parteneri de încredere, care ar putea acționa ca intermediari în posibile negocieri cu Ucraina.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close