Antena 3 CNN Externe Zelenski face apel la un aliat istoric al Rusiei ca să-l influențeze pe Putin să încheie războiul din Ucraina

Zelenski face apel la un aliat istoric al Rusiei ca să-l influențeze pe Putin să încheie războiul din Ucraina

Modi ii strange mana lui zelenski
Volodimir Zelenski se bazează pe Narendra Modi pentru a obţine o pace favorabilă cu Rusia. Foto: hepta
de Georgiana Marina    |    28 Oct 2024   •   09:32

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit luni, într-un interviu pentru Times of India despre rolul major pe care premierul indian Narendra Modi l-ar putea avea în medierea discuțiilor de pace pentru încheierea războiului din Ucraina, scrie Kyiv Independent.

„Modi este premierul unei țări cu adevărat uriașe din perspectiva populației, economiei, influenței și impactului. O astfel de țară nu poate spune doar că e interesată de sfârșitul războiului – toți suntem interesați de asta. Premierul Modi poate influența sfârșitul războiului din Ucraina. Aceasta este valoarea uriașă a lui în orice conflict. Aceasta este valoarea uriașă a Indiei”, a spus Zelenski în interviu.

Președintele ucrainean s-a arătat optimist că negocierile de pace ar putea avea loc în India: „Fără îndoială că poate fi în India și premierul Modi chiar poate face asta... dar cred că trebuie să ne pregătim... și numai după formatul nostru pentru că războiul este pe teritoriul nostru... avem platforma care este summit-ul păcii”.

În contextul în care iarna se apropie și atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene continuă, Ucraina se confruntă cu provocări majore, inclusiv prin presiunile pe care Rusia le pune în regiunea Donețk și incertitudinile legate de sprijinul SUA pe fondul viitoarelor alegeri prezidențiale. Zelenski a avertizat că o victorie a lui Trump ar putea pune în pericol ajutorul militar vital pentru Kiev.

Zelenski a subliniat importanța consolidării sistemelor energetice ale Ucrainei și a subliniat că planul de victorie recent dezvăluit și aderarea la NATO au ca scop consolidarea poziției Ucrainei pentru negocierile viitoare: „Planul victoriei nu este o monedă de schimb sau un subiect de negocieri cu Rusia... Ce cerem este o invitație la NATO pentru ca pe viitor nimeni să nu-și poată schimba opinia”.

De asemenea, Zelenski l-a îndemnat pe Modi să treacă la acțiuni concrete, să nu se limiteze doar la simple declarații, el adăugând că influența Indiei ar putea fi esențială în abordarea unor probleme precum întoarcerea copiilor ucraineni deportați în Rusia. „Îl puteți forța pe Putin să aducă înapoi copiii ucraineni ... Premierul Modi ar putea să aducă înapoi cel puțin 1.000 de copii ucraineni”.

Aliat istoric al Rusiei, India și-a menținut legăturile economice și diplomatice strânse cu Moscova din februarie 2022, comerțul bilateral atingând un maxim istoric în 2023.

 

 

×
Parteneri
x close