Antena 3 CNN Externe Zelenski este de acord ca Rusia să participe la al doilea summit de pace. Nu îi e frică de un nou mandat al lui Trump

Zelenski este de acord ca Rusia să participe la al doilea summit de pace. Nu îi e frică de un nou mandat al lui Trump

volodimir zelenski getty
Zelenski îşi exprimă speranţa ca un „plan” în vederea unei întâlniri de acest fel să fie pregătit în noiembrie | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    15 Iul 2024   •   17:49

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se declară pentru prima dată de acord ca Rusia să participe la viitorul summit de pace organizat de Kiev. Aceasta decizie vine în urma unor prime discuții desfășurate la mijlocul lunii iunie în Elveția, fără participarea Rusiei, relatează AFP. De asemenea, Zelenski a mai precizat faptul că nu se teme de o posibilă președinție a lui Donald Trump.

„Cred că reprezentanții ruşi ar trebui să participe la acest al doilea summit”, anunţă într-o conferinţă de presă, la Kiev, președintele ucrainean.

Zelenski îşi exprimă speranţa ca un „plan” în vederea unei întâlniri de acest fel să fie pregătit în noiembrie.

El nu discută despre oprirea ostilităților, ci propune stabilirea unui „plan” axat pe trei subiecte: securitatea energetică a Ucrainei, afectată grav de bombardamentele rusești, libera navigație în Marea Neagră și schimburile de prizonieri.

Este pentru prima dată când Volodimir Zelenski sugerează posibilitatea unor negocieri cu Rusia, fără a cere retragerea prealabilă a armatei ruse de pe teritoriul ucrainean.

Anterior, el a promis să nu discute cu Moscova atât timp cât Vladimir Putin rămâne la putere.

Zelenski a semnat un decret care interzice negocierile cu Moscova și a stabilit că o retragere totală a forțelor rusești de pe teritoriul ucrainean este o condiție absolută pentru a începe discuțiile de pace – forțe estimate la aproximativ 700.000 de militari, conform datelor prezentate de Vladimir Putin.

Un prim summit al păcii în Ucraina a avut loc la jumătatea lunii iunie în Elveția.

Aproximativ 100 de țări au fost reprezentate, dar Rusia nu a fost invitată, iar China, aliata diplomatică a Moscovei, a decis să nu participe.

În 2022, Ucraina a propus un „Plan de pace în zece puncte”, susținut de Occident, care include retragerea necondiționată a forțelor ruse de pe teritoriul său. Această propunere a fost respinsă de Moscova.

Zelenski nu se teme de o nouă președinție a lui Trump

Volodimir Zelenski afirmă că nu se teme de o posibilă președinție a lui Donald Trump, în cazul în care acesta câștigă alegerile prezidențiale americane din noiembrie, în ciuda incertitudinilor pe care o astfel de președinție le-ar putea aduce în privința sprijinului Washingtonului pentru Kiev.

„Cred că, dacă Donald Trump devine preşedintre, vom lucra împreună. Nu mi-e frică”, declară şeful statului ucrainean.

O posibilă victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 5 noiembrie ar putea genera incertitudini privind sprijinul american, atât financiar cât și militar, pentru Ucraina în conflictul său împotriva invaziei ruse din februarie 2022.

Candidatul republican afirmă că ar încheia rapid conflictul dacă ar reveni la Casa Albă, ceea ce ar putea pune Kievul în situația de a negocia cu Rusia dintr-o poziție defavorabilă.

În prezent, aproape 20% din teritoriul Ucrainei este încă ocupat de Rusia.

Cu toate acestea, Volodimir Zelenski declară că beneficiază de susținerea unei mari părți a taberei republicane din Statele Unite. În timpul summitului NATO de la Washington, el s-a întâlnit cu numeroși membri ai acestei tabere.

„Ţin să vă spun că majoritatea Partidului Republican susţine Ucraina şi poporul ucrainean”, declară el presei.

El relevă că unii lideri republicani au „poziţii mai de dreapta, mai radicale” decât Donald Trump.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close