Antena 3 CNN Externe Zelenski, după ce Ucraina a intrat în Rusia cu tancuri: Războiul se întoarce la Putin acasă

Zelenski, după ce Ucraina a intrat în Rusia cu tancuri: Războiul se întoarce la Putin acasă

454710879_847590967553983_3488714374387218968_n
Ucrainenii au ocupat deja 1.000 de km pătrați în Kursk, spune ministrul Apărării de la Kiev. Foto: Armata ucraineană/Facebook
de A.I.    |    12 Aug 2024   •   22:17

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni, că incursiunea declanșată marțea trecută de forțele Kievului în regiunea rusă de frontieră Kursk este "catastrofa acestui război" pentru Moscova.

El a amintit de tragedia submarinului Kursk, care s-a produs acum 24 de ani, și în care au murit 118 oameni, notează Agerpres.

"Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub președintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul submarinului Kursk.  A fost începutul simbolic al guvernului său. Și acum, este clar care va fi sfârșitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război", a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operațiunea ofensivă începută de forțele ucrainene marțea trecută.

"Rusia a adus războiul la alții, acum războiul se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea și, cu siguranță, vom garanta pacea", a continuat el.

Potrivit liderului ucrainean, asaltul major al Kievului în Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina. Forțele Kievului au capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean, a explicat el.

Zelenski: "Dacă Putin vrea așa de mult să lupte, trebuie forțat să facă pace"

"Dacă Putin vrea atât de mult să lupte, Rusia trebuie să fie forțată să facă pace", a anticipat Volodimir Zelenski. El a mai arătat că regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de peste 2.000 de ori ținta atacurilor transfrontaliere rusești, începând cu din luna iunie.

Președintele ucrainean a postat mesajul său la scurt timp după o reuniune a cabinetului de război în cadrul căreia a primit un raport de la șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, privind situația de pe front.

În înregistrarea video a acestei întâlniri, difuzată de președinte, Sîrski a afirmat că forțele ucrainene controlează în prezent 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Federației Ruse.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a confirmat, luni, că trupele ucrainene controlează 28 de localități cu o populație de 2.000 de persoane, în timp ce aproximativ 120.000 de civili au fost evacuați din zonele apropiate de linia frontului.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut, tot luni, armatei sale să respingă unitățile ucrainene dincolo de graniță, după ofensiva-surpriză din 6 august.

"Principala sarcină a Ministerului (rus al) Apărării este acum să alunge inamicul de pe teritoriile noastre și să asigure o securitate fiabilă frontierelor", a cerut președintele rus, la începutul unei reuniuni pe tema situației de criză în regiunile de la frontiera cu Ucraina.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close