Antena 3 CNN Externe Zelenski îi cere lui Viktor Orban, prietenul lui Putin, să organizeze un Summit pentru pace

Zelenski îi cere lui Viktor Orban, prietenul lui Putin, să organizeze un Summit pentru pace

volodimir zelenski viktor orban profimedia
Zelenski mizează pe „leadership-ul" ungar pentru organizarea Summitului | Sursă foto: Profimedia
de Andreea Ştefan    |    02 Iul 2024   •   21:39

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul ungar Viktor Orban au avut marți la Kiev o întâlnire inedită, caracterizată de cordialitate după numeroase momente de tensiune bilaterală. Discuțiile s-au concentrat pe inițiativele propuse de ambele părți pentru a avansa pe o cale diplomatică spre încheierea războiului provocat de invazia rusă asupra Ucrainei, relatează agențiile de presă EFE și MTI, citate de Agerpres.

După ce i-a mulțumit pentru prima vizită în Ucraina de la începutul războiului și pentru că a ales Kievul ca destinație pentru prima sa deplasare externă după ce Ungaria a preluat președinția semestrială a Consiliului UE, Zelenski i-a spus lui Orban că se bazează pe „leadership-ul" ungar pentru organizarea, „în lunile următoare," a unui al doilea „summit pentru pace," după reuniunea internațională desfășurată în Elveția pe 15-16 iunie.

Reuniunea, organizată la cererea Ucrainei și denumită „summit pentru pace", a avut ca scop obținerea unui sprijin internațional cât mai larg pentru „formula de pace" propusă de președintele Zelenski în toamna anului 2022. Aceasta include un document în zece puncte, care solicită retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor internațional recunoscute ale Ucrainei și crearea unui tribunal internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia. Moscova a respins aceste cereri și a insistat ca Kievul să recunoască "noile realități de pe teren", respectiv pierderea Crimeei și a altor teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

La cererea Kievului, Rusia nu a fost invitată la conferința din Elveția, iar China a refuzat să participe în absența Rusiei. Moscova a considerat reuniunea inutilă fără participarea sa. Summitul s-a încheiat cu o declarație finală care subliniază că „dialogul între toate părțile" și respectarea integrității teritoriale a Ucrainei sunt esențiale pentru a pune capăt războiului inițiat de Rusia.

De asemenea, declarația solicită măsuri umanitare și pentru asigurarea securității alimentare și a centralelor nucleare. Declarația a fost semnată de 78 de țări și patru instituții europene, dar mai multe puteri emergente, inclusiv Brazilia, India, Indonezia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Africa de Sud, au refuzat să o semneze.

Oficiali de la Kiev au semnalat recent că Rusia ar putea fi invitată la următoarea ediție a „summitului pentru pace" promovat de Ucraina, iar președintele Zelenski a anunțat săptămâna trecută că țara sa va pregăti până la sfârșitul anului un plan de pace detaliat, care va fi prezentat Moscovei după ce va obține sprijinul aliaților Kievului.

Mesajul lui Zelenski către Orban, de a se implica în organizarea unei conferințe de continuare a celei desfășurate în Elveția, sugerează că Ucraina este pregătită să conteze pe Ungaria ca facilitator al unui proces diplomatic în care, de această dată, să participe și Rusia.

Vorbind într-un ton conciliant la o conferință de presă comună cu Zelenski, Orban și-a exprimat aprecierea pentru inițiativele acestuia privind pacea, dar a avertizat că ar putea dura mult până la realizarea lor. El i-a propus lui Zelenski să ia în considerare o încetare a focului de comun acord cu Rusia, care să permită avansarea mai rapidă în procesul de pace.

„Căile diplomaţiei internaţionale sunt lente şi complicate (...) I-am cerut domnului preşedinte (Zelenski) să se gândească la posibilitatea de merge pe o cale oarecum diferită, de a face o pauză, de a înceta focul şi apoi de a începe, de a continua negocierile", iar aceasta să fie „o încetare a focului legată de un termen limită (pentru încheierea unui acord), întrucât aceasta ar putea accelera ritmul negocierilor", a argumentat premierul ungar, care a susţinut de la începutul războiului ideea negocierilor şi s-a opus furnizării de arme către Ucraina.

Ucraina și Ungaria vor semna un acord bilateral pentru soluționarea problemelor controversate

Pe lângă posibilii pași către încheierea acestui război, cei doi lideri au discutat și subiecte sensibile în relațiile bilaterale dintre țările lor, în special problema drepturilor minorității maghiare din Transcarpatia.

Orban a declarat că a venit la Kiev și pentru a obține progrese în aceste relații și a descris discuțiile cu Zelenski drept constructive. „Încercăm să lăsăm în urmă discuţiile din trecut şi să ne concentrăm pe viitor", a indicat premierul ungar, adăugând că vizita sa la Kiev a fost mult timp întârziată din cauza multitudinii problemelor care au nevoie de soluţionare.

El şi-a manifestat în acest sens dorinţa de a semna cu Ucraina un acord cuprinzător de cooperare, după modelul acordurilor de acest fel încheiate de Ungaria cu toţi ceilalţi vecini ai săi, idee agreată de Zelenski, care a precizat că este vorba despre „comerţ, cooperare transfrontalieră, infrastructuri şi energie".

„Conţinutul dialogului nostru de astăzi asupra tuturor acestor chestiuni poate servi drept fundament pentru un nou acord bilateral între ţările noastre care să reglementeze toate relaţiile noastre", a spus preşedintele ucrainean.

Acesta din urma i-a propus premierului ungar crearea unei şcoli în Ungaria pentru copiii refugiaţi ucraineni şi care să fie finanţată de guvernul de la Budapesta, solicitare acceptată de Orban. Ungaria va finanţa şcolile „şi va crea atâtea câte sunt necesare. Dacă este nevoie de una, atunci va fi una, dacă este nevoie de zece, vor fi zece", a asigurat premierul ungar, care a mai spus că, în ce priveşte situaţia minorităţii maghiare din Ucraina, vede şanse de progres în urma întrevederii sale cu Zelenski.

„Este important să fie pace, pentru a pune consolidarea Europei pe o nouă bază”, a subliniat acesta.

Preşedintele şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Ungaria pentru sprijinul umanitar acordat Ucrainei, subliniind că protecţia vieţii umane este de primă importanţă. „Ungaria este pregătită să colaboreze eficient pentru a atinge securitatea pe termen lung în regiunea noastră şi în Europa”, a declarat acesta.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Viktor Orban îl vizitează pe Putin, după ce Ungaria a preluat președinția UE
x close