Antena 3 CNN Externe Zelenski anunță că 74 de localități ale Rusiei sunt „sub controlul Ucrainei”

Zelenski anunță că 74 de localități ale Rusiei sunt „sub controlul Ucrainei”

volodimir zelenski profimedia
Trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk | Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    13 Aug 2024   •   20:17

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut marţi că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localităţi pe teritoriul rus în urma ofensivei-fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniţă Kursk ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, potrivit Agerpres.

„În pofida luptelor dificile şi intense, înaintarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă (...) Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei", a spus preşedintele ucrainean pe Telegram, potrivit AFP.

Tot potrivit preşedintelui Zelenski, trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk.

Guvernatorul interimar al acestei provincii, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări după ce au pătruns 12 km în adâncime şi 40 de km lăţime de-a lungul graniţei.

„Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene", a explicat Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează dispersat cu unităţi mobile de sabotaj dificil de localizat şi care pot provoca haos în rândul unităţilor ruse trimise ca întăriri.

De partea sa, Ucraina a susţinut luni seară că avea controlul asupra a 1.000 km pătraţi de teritoriu rus, mai mult decât dublu faţă de estimarea guvernatorului din Kursk. Think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat la circa 800 de km pătraţi acest teritoriu, evaluare făcută pe baza locaţiilor unde au fost semnalate incursiuni ale trupelor ucrainene.

În urma ofensivei ucrainene, Rusia a anunţat evacuarea a circa 200.000 de persoane, pe lângă cele din provincia Kursk evacuări fiind iniţiate şi din provincia învecinată Belgorod, ameninţată de asemenea de incursiunile ucrainene.

Rusia ia în calcul să mute locuitorii evacuați din Kursk în teritoriile ucrainene ocupate

Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, unde Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră săptămână trecută, a declarat marţi că locuitorii strămutaţi din cauza luptelor ar putea fi duşi în zonele ocupate de forţele ruse în Ucraina.

Guvernatorul Alexei Smirnov a scris pe Telegram că a discutat cu guvernatorul regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei despre acest plan.

Smirnov a scris că omologul său, Evgheni Baliţki, a sugerat ca sanatoriile şi pensiunile de pe malul Mării Azov să fie folosite pentru a găzdui persoanele evacuate.

„În zilele următoare, vom organiza primele transporturi pentru a aduce oamenii în adăposturile de urgenţă din regiunea Zaporojie", a adăugat Smirnov.

Rusia a anexat Zaporojie în septembrie 2022, deşi nu controlează pe deplin regiunea.

Ucraina se luptă de aproape doi ani şi jumătate să respingă invazia rusă şi a mutat lupta pe teritoriul inamic pentru prima dată săptămâna trecută.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Kursk Rusia
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close