Antena 3 CNN Externe Zelenski a aflat de la Sîrskîi, imediat ce s-a întors la Kiev, cât de dificilă e situația pe front: Rușii au încercat să spargă liniile

Zelenski a aflat de la Sîrskîi, imediat ce s-a întors la Kiev, cât de dificilă e situația pe front: Rușii au încercat să spargă liniile

volodimir zelenski Oleksandr Si?rski?i
Zelenski a confirmat că în regiunile Donețk și Zaporojie, parțial deținute de forțele ruse, „există condiții foarte dificile”. Sursă foto: Profimedia Images
de Andreea Ştefan    |    12 Oct 2024   •   22:41

Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că forțele ruse au încercat să îndepărteze trupele ucrainene de pe pozițiile din regiunea de frontieră Kursk din Rusia, dar că forțele Kievului își mențin pozițiile.

„Am vorbit cu comandantul șef Sîrskîi. În privința direcției Pokrovsk - foarte bine. (...) În general, în regiunile Dontesk și Zaporojie ne confruntăm cu condiții foarte dificile, cu acțiuni inamice feroce, dar rezistența unității noastre este esențială”, a spus Zelenski.

„În ceea ce privește operațiunea Kursk, Rusia a încercat să respingă pozițiile noastre, dar noi menținem zonele stabilite”, a declarat Zelenski în discursul său video postat pe X.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că forțele sale au recucerit două sate din regiunea de frontieră Kursk, unde trupele ucrainene au lansat o incursiune în masă în august.

Zelenski a recunoscut că înaintarea ucraineană în Kursk a fost menită să îndepărteze trupele ruse de pozițiile de pe linia frontului din estul Ucrainei, unde forțele ruse au înregistrat progrese constante în ultimele luni.

În discursul său, Zelenski a confirmat că în regiunile Donețk și Zaporojie, parțial deținute de forțele ruse, „există condiții foarte dificile, cu acțiuni inamice dure. Dar reziliența trupelor noastre este crucială. Totul depinde de reziliența noastră”.

Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri capturarea Ostrivske, un sat situat pe un rezervor din apropierea orașului Kurakhove, o țintă-cheie a Rusiei în avansarea sa prin regiunea Donețk.

Ucraina nu a recunoscut pierderea satului, dar bloggeri militari au raportat progrese rusești în zonă.

„Baza noastră industrială are capacitatea de a produce mult mai multe drone, muniții și echipamente de luptă decât permit în prezent resursele financiare ale statului nostru. În același timp, mulți parteneri - care, din motive obiective, nu pot furniza arme în mod direct - nu dispun de stocuri proprii, dar ne pot sprijini financiar.

Unii parteneri dețin, de asemenea, tehnologii specializate care pot fi aplicate în Ucraina chiar acum, ajutându-ne în operațiunile noastre de apărare. Există, de asemenea, un leadership între națiuni care le unește pe celelalte la nivel global pentru a sprijini eforturile noastre comune de producție.

Doresc să mulțumesc fiecărui partener care a investit deja în industria de apărare a Ucrainei. Datorită acestor investiții, am crescut semnificativ producția, în special de drone”, a scris Zelenski în postarea sa pe X.

Rusia a lansat o controfensivă în Kursk

Rusia a lansat joi o ofensivă pe scară largă în regiunea Kursk, rupând apărarea ucraineană, potrivit surselor atât ucrainene, cât și ruse. Canalul OSINT DeepState raportează că forțele ucrainene ar fi putut pierde până la 22 de kilometri pătrați de teritoriu într-o singură zi și avertizează despre o potențială încercuire a trupelor ucrainene în anumite zone, potrivit Meduza.

Forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în mai multe zone din regiunea Kursk, unde operațiunea transfrontalieră a Ucrainei este în desfășurare de peste două luni. Imaginile geolocalizate arată ciocniri în apropierea satului Zelenyi Shlyakh (districtul Sudzhansky) și la patru kilometri sud de Olgovka (districtul Korenevsky), indicând că trupele ruse au spart apărarea ucraineană și au avansat aproximativ cinci kilometri.

Canalul neoficial Telegram al grupului operațional „Sever” al armatei ruse scrie că forțele ruse au spart liniile ucrainene, „au capturat cinci așezări și au înconjurat cel puțin două batalioane inamice, întrerupând două rute cheie de aprovizionare și evacuare”.

Rybar, un canal Telegram condus de un fost angajat al Ministerului rus al Apărării, a raportat joi că forțele ruse au lansat atacuri în mai multe zone din districtele Korenevsky și Sudzhansky. „Până la sfârșitul zilei, unitățile de avans rusești au ajuns la Zelenyi Shlyakh, indicând că au spart cel puțin parțial apărarea ucraineană”. Canalul a menționat, de asemenea, un contraatac rusesc în districtul Korenevsky, forțele ruse înaintând spre Zelenyi Shlyakh din direcția Olgovka și „eliberând o parte semnificativă a teritoriului ocupat”.

Rybar a adăugat că forțele ruse au preluat controlul asupra Novaiei Sorochinei și „înaintează” spre Malaya Loknya, în timp ce bloggerul militar Boris Rozhin a declarat că Olgovka se află acum sub controlul Rusiei.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close