Zeci de state, chiar şi dintre membrii UE, se pregătesc să recunoască independenţa Kosovo, în urma avizului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care a apreciat că declaraţia de independenţă a Priştinei este conformă cu dreptul internaţional, a afirmat sâmbătă un oficial kosovar, citat de AFP.
"În ceea ce priveşte noile (state care intenţionează să recunoască independenţa Kosovo), miniştrii de Externe şi alţi diplomaţi de rang înalt din mai multe ţări mi-au sugerat acest lucru, imediat după decizia CIJ", a declarat şeful diplomaţiei kosovare, Skender Hyseni, într-un interviu acordat cotidianului bosniac Dnevni Avaz.
Într-un aviz consultativ, publicat la 22 iulie, CIJ, principalul organism judiciar al ONU, a conchis că declaraţia de independenţă a Kosovo nu a încălcat dreptul internaţional.
Un număr de 69 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE, au recunoscut până în prezent independenţa acestei foste provincii sârbe cu două milioane de locuitori, dintre care 90 la sută sunt albanezi.
Mai multe ţări, între care Rusia şi China, susţin Belgradul care se opune acestei independenţe. Altele şi-au exprimat rezervele.
"Aşteptarea avizului CIJ a amânat, cu siguranţă, numeroase recunoaşteri", a afirmat Hyseni.
El apreciază că unele dintre cele cinci ţări membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo - Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru - ar putea să îşi schimbe opinia, dând asigurări că "vor exista ţări la care nimeni nu se aşteaptă, care vor recunoaşte (Kosovo)".
În diverse grade, toţi se tem ca acest precedent să nu alimenteze sau să nu valideze tentaţiile separatiste pe teritoriile lor.
Antena3.ro