Antena 3 CNN Externe Zeci de kilograme nedeclarate de plutoniu, descoperite la o uzină nucleară din Franţa

Zeci de kilograme nedeclarate de plutoniu, descoperite la o uzină nucleară din Franţa

Zeci de kilograme nedeclarate de plutoniu, descoperite la o uzină nucleară din Franţa
16 Oct 2009   •   12:04

Dezafectarea unei uzine nucleare din Franţa a fost suspendată după ce în incintă s-a găsit o cantitate de plutoniu mult mai mare decât cea trecută în inventar. Potrivit ecologiştilor, cele 39 de kilograme de plutoniu găsite în plus sunt suficiente pentru cinci bombe nucleare. "Este una din situaţiile cele mai grave şi critice întâlnite într-o instalaţie nucleară, în toate timpurile", a afirmat organizaţia Greenpeace.

Autorităţile susţin, însă, că situaţia este sub control şi că plutoniul n-ar fi putut atinge masa critică, deoarece era repartizat în sute de mici ambalaje.

Scandalul survine în contextul în care marile puteri ale lumii fac presiuni asupra Iranului să îşi oprească programul nuclear. Franţa, ca membru cu drept de veto al Consiliului de Securitate al ONU, a adoptat o poziţie fermă împotriva Iranului acuzându-l că foloseşte programul nuclear în scopuri militare, fapt negat în repetate rânduri de autorităţile de la Teheran.

Ambasadorul iranian la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, Ali-Asghar Soltaniyeh, a declarat recent că Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa înşeală comunitatea internaţională cu privire la programele lor nucleare.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close