Într-un comunicat comun, Federaţia Internaţională a Drepturilor Omului (FIDH), Centrul pentru Apărarea Drepturilor Omului (CDDH) şi Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului în Iran (LDDHI) au tras un semnal de alarmă cu privire la decizia a peste 80 de "prizonieri de conştiinţă" de a înceta să se mai alimenteze, după ce au fost "privaţi de tratamente medicale totuşi necesare".
Între ei se află avocatul Abdolfattah Soltani, membru fondator al CDDH alături de laureata Premiului Nobel pentru Pace Shirin Ebadi. Deţinut la Închisoarea Evine, în nordul Teheranului, el a intrat în grevă pe 1 noiembrie, "pentru a protesta faţă de refuzul autorităţilor a unei asistenţe medicale destinate câtorva zeci de deţinuţi".
De asemenea, aproximativ 80 de deţinuţi au intrat duminică într-o "grevă a foamei de trei zile" la Închisoarea Rajaishahr, lângă Karaj, la aproximativ 100 de kilometri vest de Teheran.
Greviştii denunţă "ingerinţe" ale serviciilor de securitate în cursul transferurilor deţinuţilor în spitale şi refuzul autorităţilor de a plăti pentru îngrijiri medicale scumpe.
ONG-urile îndeamnă comunitatea internaţională să aprobe un proiect de rezoluţie ONU care va reflecta "încălcări flagrante ale drepturilor omului în Iran".
Într-un raport dat publicităţii săptămâna trecută, Raportorul Special ONU pentru drepturile omului în Iran Ahmed Shaheed nu remarcă "vreun semn de îmbunătăţire", în pofida promisiunilor noului preşedinte moderat iranian Hassan Rohani.