Antena 3 CNN Externe ?Zborurile CIA? strică imaginea României

?Zborurile CIA? strică imaginea României

?Zborurile CIA? strică imaginea României
09 Feb 2007   •   12:53

România a ieşit destul de şifonată în urma raportului privind zborurile CIA, crede europarlamentarul liberal Adina Vălean. Aceasta consideră că documentul adoptă o poziţie dură faţă de ţara noastră, care este acuzată că nu a depus toate eforturile necesare pentru a demonstra că nu a găzduit închisori secrete ale CIA.

Scandalul închisorilor şi zborurilor secrete ale CIA a izbucnit în toamna anului trecut, după dezvăluirile făcute de organizaţia Human Rights Watc şi preluate de cotidianul Washington Post. Ancheta a fost dezvoltată de presa europeană, care a venit cu noi dovezi ce par să confirme supoziţiile. Una dintre ele a fost lista zborurilor militare, oferită de agenţia de trafic aerian Euro Control.

Cotidianul ''Washington Post'' a publicat anul trecut un articol în care menţiona existenţa unor închisori secrete ale CIA în Europa, unde ar fi deţinuţi în afara oricărui cadru legal suspecţii de terorism. Publicaţia americană dezvăluia şi că Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite se ocupa de transportarea suspecţilor către ţări unde se practică tortura şi se încălcau aproape toate drepturile omului.

Îngrijorat de zvonurile tot mai insistente, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a cerut în noiembrie 2005 deschiderea unei anchete, mai ales că se vorbea şi de posibila implicare a unor state din Uniunea Europeană. Alături de ele, câteva ţări din Estul continentului - România, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Bosnia Herţegovina sau Polonia. Organizaţia Human Rights Watch a indicat de mai multe ori că avioanele CIA ar fi aterizat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, lângă Constanţa, unde au adus câteva zeci de prizonieri Al-Qaida. Autorităţile române au negat permanent şi cu vehemenţă implicarea în acest caz.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close