Antena 3 CNN Externe Zborurile CIA - anchetate în România

Zborurile CIA - anchetate în România

Zborurile CIA - anchetate în România
21 Feb 2007   •   16:18

Comisia de anchetă instituită la Bucureşti în cazul centrelor de detenţie ale CIA a prezentat concluziile investigaţiilor făcute. Potrivit acestei anchete, în România nu au existat baze secrete americane, nici închisori şi nici nu există dovezi că ar fi existat ?fisuri în sistemul de control al traficului?. Raportul Comisiei de anchetă a fost depus, marţi, la Biroul Permanent al Senatului, iar preşedintele acestei camere, Nicolae Văcăroiu, a declarat că documentul va fi supus dezbaterii senatorilor cel mai repede săptămâna viitoare, urmând ca ulterior să fie trimis forurilor europene.

Pe teritoriul României nu au existat baze secrete americane, nici facilităţi secrete pentru deţinerea de prizonieri şi nu există dovezi că ar fi existat ?fisuri? în sistemul de control complet al traficului - civil şi militar- sau a posibilităţii ca, din neglijenţă, anumite zboruri să fi putut trece fără a fi monitorizate sau înregistrate; acestea sunt cele mai importante concluzii ale Raportului Comisiei de anchetă.

Raportul respectiv are anexate mai multe documente remise de SRI, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Transporturilor, în cadrul cercetărilor colaborându-se şi cu Ministerul Apărării, Autoritatea Aeronautică Civilă. Pe parcursul anchetei, comisia a audiat peste 200 de persoane, a avut peste 60 de întâlniri cu membri ai Comisiei Consiliului Europei, cu şefi ai instituţiilor şi structurilor speciale din România şi a studiat peste 4.200 de pagini de documente.

Preşedintele Comisiei de anchetă, senatorul liberal Norica Nicolai, a anunţat Biroul permanent al Senatului că unele anexe ale raportului conţin documente aflate sub incidenţa prevederilor Legii 182/2002 privind protecţia datelor clasificate.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close