Antena 3 CNN Externe Un nou zăcământ imens de gaz descoperit sub Marea Nordului | Marea Britanie se pregătește să exploateze propriul gaz pe fondul amenințării lui Putin

Un nou zăcământ imens de gaz descoperit sub Marea Nordului | Marea Britanie se pregătește să exploateze propriul gaz pe fondul amenințării lui Putin

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 13:23 15 Mar 2022 Modificat la 13:23 15 Mar 2022
gaz Marea Nordului
Sursa foto: Getty Images

Regatul Unit a primit un impuls energetic major, deoarece un nou zăcământ de gaz a fost descoperit sub Marea Nordului, în largul coastei Angliei de Est.

Potrivit companiei de explorare și producție offshore IOG, zăcământul, care are sprijinul miliardarului american Warren Buffet, a produs „primul gaz” la începutul acestei săptămâni.

Descoperirea ar putea ajuta Marea Britanie să evite creșterea vertiginoasă a prețurilor care sunt așteptate în UE, deoarece președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va închide robinetele conductelor de gaz din Rusia.

Date îngrijorătoare de la granița dintre Polonia și Germania par să arate că Moscova suspendă gazul care curge prin conducta Yamal-Europa.

Conducta lungă de 4.000 de km leagă Rusia de Polonia și Germania, prin Belarus.

Potrivit datelor, rezervele de gaz au scăzut la doar 939.809 kilowați-oră (kWh/h) de la aproximativ 11,5 milioane kWh/h.

Președintele IOG, Fiona MacAulay, a declarat: „Cu riscurile sporite de securitate energetică în Europa și urgența continuă a tranziției energetice, nu a existat niciodată un moment mai important pentru a aduce noi resurse de gaze din Regatul Unit.

„Acest lucru este valabil mai ales pentru gazul IOG, care are o intensitate de carbon mult mai mică decât importurile.”

Offshore Energies UK (OEUK), care reprezintă industria offshore din Marea Britanie, a salutat, de asemenea, această nouă descoperire, potrivit Express.

OEUK a susținut că noul zăcământ de gaze a arătat rolul crucial pe care îl joacă platoul continental al Regatului Unit în asigurarea securității energetice în timpul unei crize energetice globale.

Fluxurile scăzute de gaze din Rusia au creat o criză energetică globală masivă, determinând creșterea vertiginoasă a prețurilor la aproximativ 360 de dolari (276 de lire sterline) pe baril de petrol.

De când Putin a ordonat trupelor ruse să invadeze Ucraina, Marea Britanie, SUA și UE și-au unit forțele pentru a sancționa sectorul petrolului și gazelor din Moscova, care reprezintă o mare parte a exporturilor sale.

UE este deosebit de vulnerabilă în fața Rusiei, deoarece blocul depinde de Putin pentru aproximativ 40% din aprovizionarea cu gaze.

Săptămâna trecută, Rusia a amenințat că va reduce aprovizionarea cu gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1, ca parte a răspunsului său la sancțiunile impuse în urma invaziei Ucrainei.

Dependența Europei de energia rusă a fost un factor cheie în eforturile liderilor continentului de a conveni asupra modului de răspuns la invazia Ucrainei.

Între timp, în Marea Britanie, care depinde doar de Rusia pentru aproximativ 6% din energie, premierul Boris Johnson se întâlnește cu liderii industriei de petrol și gaze offshore din Marea Britanie pentru a discuta cum să elibereze Regatul Unit de gazul rusesc.

×
x close