O cascadă celebră din țara comunistă a ajuns în centrul unui scandal, după ce un videoclip a dezvăluit că maiestuoasa cădere de apă este, de fapt, rodul efortului depus de mai mulți constructori și instalatori, care au amplasat în zonă o conductă de aducțiune.
Cascada Yuntai se află în parcul montan omonim și reprezintă o atracție turistică majoră din provincia Henan, situată în partea central-nordică a Chinei.
Parcul Yuntai are un rating cvintuplu A (AAAAA), cel mai mare acordat unei atracții turistice de către Ministerul Culturii și Turismului de la Beijing.
Însă caracterul natural al acestei simfonii acvatice și vizuale este acum pus la îndoială, după ce un videoclip postat recent pe rețelele de socializare chinezești a dezvăluit cum o țeavă alimentează cu apă cascada înaltă de 314 metri.
Conducerea parcului Yuntai nu a negat realitatea dezvăluită în imagini. Potrivit oficialilor, condițiile din sezonul uscat au impus ca oamenii să dea "o mână de ajutor" cascadei.
"Este o mică ameliorare în timpul acestui sezon, pentru că, altfel, cascada, în cel mai spectaculos aspect al său, nu mai poate garanta întâlnirea cu publicul", au explicat responsabilii parcului Yuntai.
Cu ocazia cascadei contrafăcute, chinezii au redescoperit zicala despre coada și fundul păunului
În timp ce videoclipul i-a șocat pe mulți chinezi, alții au salutat, pe rețelele de socializare, răspunsul parcului.
"Oamenii nu au venit să vadă sursa apei pentru cascadă, deci nu se poate spune că publicul a fost înșelat", a comentat un utilizator al rețelei Weibo.
Alții au apelat la metafore, precum utilizatorul care a spus că oamenii se duc la Yuntai "pentru a admira coada unui păun, nu fundul său".
Yuntai nu este prima cascadă din China care are nevoie de un pic de ajutor pentru a-și continua existența.
Clima musonică a țării face ca asigurarea unui flux constant de apă să fie o provocare în timpul anotimpurilor secetoase.
Cascada Huangguoshu, situată în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, a avut, la rândul său, de suferit în sezonul secetos.
Acolo, autoritățile au construit în anul 2004 un baraj menit să asigure apă pentru acest monument natural, iar inuțiativa a fost aplaudată de localnici.